03/31/15 07:35
(http://pik.bg)

Министерството на отбраната влиза в "хибридната война"

Министерството на отбраната влиза в "хибридната война"

Спешен ремонт на студиото на Военния телевизионен канал (ВТК) стартира Информационният центъра към Министерството на отбраната. Това става ясно от документацията на обществена поръчка, публикувана на интернет-страницата на ИЦМО.

Ремонтът на студиото и сутеренните помещения на ВТК трябва да приключи до 20 дни след старта на строително-монтажните работи. Военната телевизия се намира в някогашния Дом на покойника на ул. "Г.С.Раковски" № 106.

Самата телевизия е единствената на държава-членка на НАТО, финансирана с бюджетни средства, която съжителства с две от най-посещаваните летни нощни заведения в центъра на София. Ремонтните дейности по студиото на ВТК ще излязат на бюджета на МО близо 50 000 лв., с ДДС. Изборът на печеливш участник ще е на база икономически "най-изгодна" оферта, а подаването на приключва в петък.

Обявлението на обществената поръчка е публикувано на 25 март 2015 г. На същия ден правителството прие Доклад за състоянието на въоръжените сили за 2014 г. В официалния документ на МО се посочва, че "кризата в Украйна е пример за нарастващата уязвимост на държавите, когато инструментите на "хибридната война" се използват ефективно за постигане на политически цели.

Безпокойство предизвикват опитите за манипулиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за дезинформация, опити за популистки партийни лидери за манипулиране на групи избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и други".

Очевидно, новоназначеното ръководство на Информационния център на МО е решило, преди да влезе в "хибридната война" и да противодейства на "медийната манипулация", да подобри първо битовите условия във Военния телевизионен канал. За целта, част от ремонтните дейности предвиждат: демонтаж на "дефектирал ламиниран паркет", "увреден гипсокартон", както и "остъргване на подкожушена боя от стени" и др.

Ремонтите дейности включват, освен подмяна на настилките и пребоядисване, смяна на вратите, вкл. монтиране на шумоизолираща врата, както и изграждането на "грийнбокс" позволяващ използването на студиото за различни предавания чрез симулация на различни декори. Новото ръководство възнамерява да контролира и работното време на служителите на Военната телевизия, както и на вестник "Българска армия", както и да ограничи достъпа до редакциите на военните медии. Миналата седмица е стартирало "проучване на пазара" от ИЦМО по избор на оферти от фирми за "доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на система за контрол на достъпа".

Военният ТВ канал стартира в началото на 2003 г., а от 1 март 2004 г. телевизията излъчва 24-часова програма. В първите години ВТК има 27 собствени предавания. 11-години по-късно телевизията има едва по две емисии новини, при това само в делничните дни.

Макар политическото ръководство на Министерството на отбраната да има категорична позиция срещу действията на Русия в Украйна, включително да твърди, че Москва провежда пропаганда у нас, под формата на "хибридна война", прави впечатление, че в програмата на ВТК за последните дни на март е предвидено излъчването на цели 7 руски игрални филма, предимно с военна тематика, срещу едва 4 американски и една френска кино-продукция. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване