04/01/15 17:39
(http://pik.bg)

Адвокат: Промените в НПК и ГПК са писани на коляно

Адвокат: Промените в НПК и ГПК са писани на коляно

Промените в НПК и ГПК са писани на коляно. Това заяви пред журналисти Емилия Недева, представител на Висшия адвокатски съвет.

"По-сериозният проблем е, че започнаха да валят такива проекти за изменения. По два, три пъти в месеца се променя НПК и винаги в отговор на някаква декларирана обществена потребност. Но формулировката е такава, че може да засегне страшно много лични интереси на граждани, общини и юридически лица", каза Недева. Тя е убедена, че така се внася една несигурност в гражданския оборот.

"Има възможност прокурор да атакува сделки, ако той твърди, че става дума за нищожна сделка. Създава се правна несигурност, включително и с възможността прокурор да обжалва актове на съда по дела, по които не е участвал", поясни Недева.

"Твърдението, че до 1997 г. е имало такъв текст и ние само го възстановяваме, той отпадна от само себе си, защото прокуратурата имаше особена функция в една тоталитарна държава. Тя беше и средство за репресия. Неслучайно прокуратурата отпадна от гражданския процес", подчерта адвокатът.

Тя зададе въпросите как може законодателно да се избере кой прокурор би могъл и кой не би могъл да извършва тези функции. Върви се към концентрация на огромна власт на определени лица в прокуратурата, очевидно се визира главният прокурор, категорична е Недева. Колкото са по-мътни едни закони, за адвокатите е по-добре, жалко обаче за обществото, заключи тя.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване