04/01/15 21:12
(http://pik.bg)

Арабист: Има различни степени на съпричастност към радикалния ислям

Арабист: Има различни степени на съпричастност към радикалния ислям

"Има различни степени на съпричастност към радикалния ислям." Това каза арабистът проф. Владимир Чуков, по повод на арестите в Пазарджик и Пловдив за проявяване на радикален ислям във „Фейсбук”, в интервю за агенция „Фокус”.

Проф. Чуков обясни, че България е транзитна държава.

„Имаше едни данни, не знам до колко бяха проверени, които бяха лансирани от представители на институциите преди няколко месеца, че през територията на България са преминали някъде около 1000 джихадисти. Това е огромно количество, ако е вярно”, коментира проф. Чуков.

По думите му тези хора създават свои помагачи, създават свой контингент от хора, които им помагат и които са чисто финансово рекрутирани, ако щете. Това са различните степени на съпричастност към радикалния ислям.

„За съжаление, когато съпричастността е чисто материална, финансова, следва след този етап, тя става идеологическа и стига до доста по-сериозни моменти на застрашаване на българската държавност и национална сигурност”, поясни проф. Чуков. Той каза още, че когато се говори за български мюсюлмани, трябва да се има предвид, че това не е хомогенна общност.

„Всичко това трябва да бъде внимателно изследвано и не еднократно съм споменавал, че в този контекст, българската държава трябва да заделя много сериозни средства. Погледнете в САЩ, Западна Европа и дори Турция, колко средства се отделят за социологически проучвания и научни изследвания”, каза още той.

Според него случилото се в ромските махали на Пазарджик и Пловдив е „силова превенция”.

Според него опасността от разпространението на радикален ислям в България трябва да бъде обект на обширно изследване. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване