04/01/15 04:59
(http://www.klassa.bg/)

Битката с рушветите тръгва от коридорите на властта

 Противодействието на корупцията по високите етажи на властта е разписаният водещ приоритет в стратегията на правителството за борба с порочното явление у нас. Вчера документът бе публикуван за обществено обсъждане в поставения от вицепремиера Меглена Кунева срок - края на март. Разписаната в стратегията цел е до 2020 г. дребната корупция в страната да е ограничена до средните за ЕС равнища, а рушветите по високите етажи да не остават безнаказани.

 

Като крайъгълен камък се предвижда създаването на нов единен независим антикорупционен орган, който да обединява функции, осъществявани в момента от различни звена. Това ще наложи закриване и преобразуване на други органи, като например Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, БОРКОР, отдели в Сметната палата и други. Към единния орган ще се пренасочват имотните декларации на министри, депутати, кметове и други лица на публични длъжности, за да бъдат подложени на анализ и проверка. В тях вече ще се записват и данни не само на съпругата, но и на половинката, с която висшият чиновник е във фактическо съжителство. „За осигуряване на ефективност в работата на единния орган той следва да разполага с широки възможности да изисква информация, в това число съставляваща банкова и данъчна тайна”, пише в стратегията.

 

Предвижда се и създаване на междуведомствено звено от прокуратурата, МВР и ДАНС за разследване на висши политици. Разписват се и строги мерки срещу рушветите сред полицаите, като всеки осъден за корупция униформен ще връща получените накуп заплати при излизане от системата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване