04/01/15 23:01
(http://www.dnevnik.bg/)

Даниел Смилов: Няма гаранции срещу злоупотреба с правото на прокуратурата да разваля сделки


Предложените от ГЕРБ, ДПС, БДЦ и Патриотичния фронт нови правомощия на главния прокурор да разваля сделки или финансови операции крие риск от злоупотреба, смята политологът Даниел Смилов. Промените в Наказаелно-процесуалния и Гражданско-процесуалния кодекс днес минаха на първо четене в правната комисия и предстои да бъдат гледани в пленарна зала.
 
"Притеснението е, че за да се справим с КТБ, ние въвеждаме една процедура, която в дългосрочен план не знаем какви ще й бъдат последствията. При едно отговорно отношение те може да функционират добре, от друга страна в нея няма заложени достатъчно институционални гаранции срещу злоупотреба", каза Смилов пред БНР. Той изтъкна, че в една правова държава правомощия се дават на институции, които са доказали своята ефективност, а същевременнотекстовете трябва да бъдат разписани на ясен език. "Всякакви фрази като "специални случаи", като "защита на обществения интерес" дават възможност за много широг кръг интерпретации, каза политологът.  Той изтъкна, че широките правомощия се дават на прокуратурата в една ситуация, в която доверието и към съда, и към прокуратурата е ниско.
 
"С две думи, проблемът ни е малко като на Барон Мюнхаузен, който трябва сам да се изтегли от блатото за косата", каза още Смилов. Той допълни, че все още липсва ясен анализ на ролята на прокуратурата в казуса с КТБ.
 
"Самото иницииране на започването на ликвидната криза, там имаше роля на прокуратурата. Каква е е тя, каква е оценката, която сме дали дотук, каква е била ролята на цялата институция по отношение на казуса? Когато има такива съмнения, когато тези въпроси не са отговорени, да разширяват правомощията на тази институция естествено, че ще поражда съмнения у хората", каза той.
 
Според политолога трябва да бъде отговорено на въпросите на "Протестна мрежа" до премиера Борисов във връзка с казуса "КТБ", около който продължават да се трупат все повече въпроси.
 
"Всъщност ние имаме провал на основни институции дотук – и службите не са си свършили работата, и регулаторите не са си свършили работата, и в доста сериозен смисъл прокуратурата също има провали по КТБ, да си спомним как започна самата ликвидна криза – със изпращането на разследващи екипи, със създаването на паника и прочие, и прочие", припомни той. Според него трябва да бъде изяснено каква е била ролята на тези институции, да се направи оценка и където е необходимо "да се направят и персонални промени, защото все пак става дума за милиарди, които хората на практика трябва да покриват".
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване