04/01/15 18:48
(http://pik.bg)

Експерт: С отпадането на млечните квоти пазарът става хаотичен

Експерт: С отпадането на млечните квоти пазарът става хаотичен

С отпадането на млечните квоти един регулиран пазар става хаотичен, оставя се на течението. Това каза за агенция "Фокус" председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.

„Аз не знам дали Европейската Комисия има някакъв анализ точно какво и как ще стане, но такъв не сме видели до момента”, допълни той.

По думите му отпадането на квотите днес е фактическтата дата, но отражението му е започнало още от преди няколко месеца, след Нова година, с навлизането в България на доста мляко под различни форми, като сурово мляко, като концентрат и като млечни продукти.

„То е следствие, както на отпадането на млечните квоти, така и на руското ембарго, но от тук нататък България е страната, която има най-малка необходимост и полза от едно такова отпадане, защото България не изпълнява и половината от квотата, така че никога не е била застрашавана от глоби за над произведено мляко над квотата”, коментира Зоров.

Според него за млекопреработвателите няма да има директно въздействие, а само косвеното, заради наличието на повече мляко в старите страни-членки на ЕС и централно европейските странни, от там на млечни продукти и дъмпигниране на пазара. Негативите ще предимно за фермерите и животновъдите, защото, когато има излишък от една суровина зопочва дъмпига.

„Държавната политика трябва да е секторна, е не концентрирана върху млекопреработвателния сектор и да започне от производството на млякото във фермите, защото те са най-чувствителната и ще бъдат най-засегната част от веригата след отпадането на квотната система. Много страни около България имат политика за подпомагане на суровото мляко на литър мляко, обвързано подпомагане. Това са Румъния и Гърция, ние нямаме такава, което обяснява резултатът, че Румъния повишава вноса на сурово мляко и млечни продукти в България, нещо което в предходните години не се наблюдаваше или се наблюдаваше в много по-малък процент” заяви още Зоров.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване