04/01/15 05:09
(http://www.klassa.bg/)

Защо се закрива Агенцията по вписванията

 Правосъдният министър Христо Иванов смени миналия четвъртък изпълнителния директор на Агенцията по вписванията и официално това бе мотивирано с разни констатирани нарушения. Но г-н Иванов продължава и с други идеи за „реформи“ и като цяло всичките трудно може да се обяснят иначе освен с намерението му да сложи ръка върху регистри, обслужващи бизнеса. Това са Търговският регистър, поддържан от Агенцията по вписванията, и Централният регистър на особените залози.

 

Замисълът за нови шокиращи за бизнеса и търговското правораздаване „реформи“ става ясен от документ, изготвен от екипа на Христо Иванов в Министерството на правосъдието. Той е озаглавен Програма за структурни и функционални реформи в сектор „Правосъдие“.

Адвокатите и хората на бизнеса помнят

 

трудностите, с

които се създаде

 

и заработи Агенцията по вписванията преди повече от 10 години. Каква беше тогава промяната? Дейността по вписванията излезе от фирмените отделения на окръжните съдилища и се съсредоточи в един независим орган - агенцията, за която работят компетентни специализирани съдии. Претеглено към днешна дата най-важното постижение на тогавашните промени е, че агенцията работи добре - и то доста бързо.

 

С мотив, че целта е намаляване на администрацията, сега се готвят промени, които ще доведат до огромен хаос.

Без да е организирало обществено обсъждане, без да е уведомило работодателските и браншовите организации, Нотариалната камара и съдебната власт, ръководеното от Христо Иванов министерство е планирало от 1 август 2015 г. (само след 4 месеца) да закрие Агенцията по вписванията и Централния регистър за особените залози (ЦРОЗ), като ги слее и ги трансформира в „дирекции“ в Министерството на правосъдието. И естествено, като част от администрацията във ведомството тези регистри ще са на пряко подчинение на политическия кабинет на правосъдния министър (т.е. на Христо Иванов).

 

Освен това се планира намаляването на регионалните дирекции на Агенцията по вписвания от 12 на 6, без да се посочва кои ще бъдат закрити и по какъв принцип.

В цитираната „програма“ се твърди, че промяната щяла да доведе до „оптимизиране“ с 63 щатни бройки от Агенцията по вписванията и с цели 5 от ЦРОЗ. (От Министерството на правосъдието признават все пак, че не са предвидени средства за обезщетения на уволнени служители; за целта от финансовото министерство се иска допълнителна бюджетна субсидия.)

Христо Иванов и заместниците му очевидно целят

 

на първо място

пряк контрол

 

върху дирекцията, която ще замени Агенцията по вписванията. А оттам - контрол върху Търговския регистър, върху Централния регистър за особени залози, т.е., казано директно – контрол върху бизнеса.

 

Нещо повече, към момента Агенцията по вписванията администрира четири регистъра от национално значение – Имотен регистър, Търговски регистър, Регистър БУЛСТАТ, Регистър на имуществените отношения на съпрузите. На следващо място - с трансформирането на Агенцията по вписванията в дирекция на министъра на правосъдието ще бъде дадена възможност да освободи всички служители. Няма яснота какво ще се случи със „съдиите по вписвания“ там, където ще бъдат закрити регионалните дирекции на агенцията. Все отворени въпроси.

 

По всичко изглежда, че целта е да бъдат привлечени на освободените места кадри от икономически и политически кръгове, които излъчиха Христо Иванов и го подкрепят - кръгът „Капитал“, Радан Кънев и Реформаторският блок. Не прекаляват ли тези среди с желанието си да овладеят всички държавни структури?

 

Към „Програмата за структурни и функционални реформи“ не са посочени други мотиви освен съкращаването на щата. Липсва анализ каква нормативна база трябва да се промени, дали няма противоречия със законите и конституцията. Документът показва липса на административен опит в политическото ръководство на Министерството на правосъдието. Той противоречи и на заложеното в управленската програма на ГЕРБ желание да осигури стабилност и предвидимост за гражданите и за бизнеса.

 

Странно е също така защо Христо Иванов не е подписал лично документацията. Програмата е подписана от зам.-министъра на правосъдието Вергиния Мичева-Русева, която обаче е ресорен за Агенцията по вписвания и за Централния регистър по особените залози.

 

Нелогично е да се съкращават общите администрации на функциониращи структури, без да е посочено кои звена ще поемат функциите им и имат ли те необходимия капацитет. А може би се прилага принципът „пробагрешка“ - след като се види, че обемът работа не е по силите на

общата администрация на Министерството на правосъдието, да се искат нови средства от бюджета за разкриване на нови длъжности и назначаване на нови служители.

 

Политическото ръководство на Министерството на правосъдието допуска и груби противоречия в нормотворчеството си. На интернет страницата на ведомството на 27.02.2015 г. са публикувани проекти, които не си кореспондират с подписаната на 16 март с.г. „Програма за структурни и функционални реформи“, която предвижда ликвидиране на Агенцията по вписвания.

 

Противоречията са налице и от данните в Приложение №7 към програмата. Там е посочено, че на 17 октомври 2015 г. трябва да има „надградени функционалности на системата ИКАР“, което да позволи надграждане на съществуващите функционалности на информационната система на Имотния регистър. Целта е

 

повишаване на

приходите от

държавни такси

 

чрез увеличаване на броя на предоставяните услуги. Как ще се осъществи това с намален състав? Отговор също няма, а вероятно не е и търсен.

 

Нека отново дадем кратка информация за Агенцията по вписванията - тя е създадена като изпълнителна агенция към министъра на правосъдието с изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, обн. в „Държавен вестник“, брой 36 от 2004 г. Създадена е именно със закон, а не с акт на Министерския съвет, тъй като охранителният характер на производствата по вписванията не позволява прякото им уреждане от орган на изпълнителната власт, какъвто е Министерският съвет. И в това е законодателната логика.

 

Още по-неудачно би било създаването й като звено от специализираната администрация на отделно министерство. Защото министърът е централен едноличен орган на изпълнителната власт и провежда държавната политика в отделен отрасъл. Неслучайно Агенцията по вписвания е изведена като отделна администрация на изпълнителната власт извън Министерството на правосъдието. Предназначението на агенцията е

 

да предоставя

административно

обслужване

 

на физически и юридически лица, да изпълнява дейности и услуги, свързани с осигуряването на дейността на органите на държавната власт и на администрацията. А основните функции на министъра е да провежда държавна политика. Съвсем различни функции.

 

Това, което се отнася до Агенцията по вписванията, важи в същата степен и за Централния регистър по особените залози. Подготвят неговото закриване и преминаване като част от дирекция в Министерството на правосъдието. Много по-правилно и редно би било да се направят такива законодателни промени, че регистърът на особените залози да премине именно към Агенцията по вписвания.

 

Защо не се мисли в тази посока, а се търсят „реформи“, от които няма да има никакъв практически смисъл? Явно целта е друга - да се контролира този голям сектор от общественото обслужване на бизнеса.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване