04/01/15 04:44
(http://www.klassa.bg/)

Кредиторите недоволни от списъка с реформи на Ципрас

 Техническите екипи на трите институции - МВФ, ЕС и ЕЦБ, са показали червени и жълти картони на много от мерките за реформи, предложени от правителството, от които то се надява на приходи в размер на 3,7 млрд. евро, за да получи следващата спасителна помощ за страната, съобщава местният сайт нюз.ин.

 

Екипите са обсъдили в гръцкото финансово министерство някои от представените от кабинета „Ципрас” 22 данъчни мерки, като вчера се очакваше разговорите да приключат.

 

Представителите на институциите

 

са изразили възражения

 

относно очаквания ефект от тези мерки, тъй като приходи например трябвало да дойдат от по-добрата координация на данъчния механизъм, а също и по отношение на времето и начина, по който те ще се реализират на практика (защото предстои свързването на касовите апарати на фирмите с финансовото ведомство).

 

Според тях все още няма яснота и за това какво в крайна сметка ще стане с единния имотен данък, който СИРИЗА се закани да маха, донесъл на бюджета през 2014 г. приходи в размер на около 2,6 млрд. евро.

 

Кредиторите искат от правителството да изясни бюджетните параметри за тази година и това дали този имотен данък ще бъде запазен в такъв вид или ще бъде заменен с друг.

 

Отбелязва се, че служителите от гръцкото финансово министерство, които водят разговорите с техническите екипи на институциите в Атина, са получили списъка с реформи завчера от министъра на финансите Янис Варуфакис.

 

В този списък са предвидени приходи от облагане с данъци на влоговете на гърци в чужбина, от борбата срещу измамите с ДДС, от регулациите, свързани с дълговете на гърци към държавата, от затягане на механизма за събиране на данъци, от борбата с контрабандната търговия на горива и тютюневи изделия, от новите разрешителни за дигиталните игри и от новите лицензи за телевизионните канали.

 

Времето обаче притиска правителството, тъй като техническите екипи на институциите утре се очаква да отпътуват от Атина за католическия Великден. Те ще се завърнат обратно в гръцката столица следващата седмица.

 

Междувременно правителство и опозиция в Гърция се скараха в парламента, а консерваторите от „Нова демокрация” напуснаха пленарната зала по време на извънредните дебати, поискани от премиера Алексис Ципрас, във връзка с водените от неговото правителство преговори с кредиторите.

 

В. “Нафтемборики” пише, че

 

на преговорите цари пълна мъгла

 

по представения от кабинета списък с реформи, в замяна на който страната се надява на спасителна инжекция.

 

В. “Катимерини” пише, че атмосфера на крайна поляризация е царяла в парламента, където вместо да бъде обсъждан развоят на преговорите с партньорите, се разразила остра конфронтация между управляващи и опозиция, като тонът на дебатите по-скоро бил предизборен.

 

В. “Прото тема” цитира премиера Ципрас, който в своята реч заявил, че през юни правителството няма да обсъжда с кредиторите нов меморандум, а ще “иска ново споразумение за развитие, което да включва и необходимото преструктуриране на гръцкия дълг”, тъй като по думите му “никоя страна с дълг от 180 на сто от БВП не може да излезе на пазарите без преструктуриране на нейния дълг”.

 

В. “Та неа” сравнява дебатите с бойно поле. “Няма да отстъпим пред изнудванията”, казал Ципрас.

 

Проблемът, пред който в този момент е изправена Гърция, не е каква позиция ще заема опозицията, а как правителството ще управлява отношенията на страната с кредиторите, а също и належащите проблеми с ликвидността на икономиката, отвърнал бившият премиер Андонис Самарас.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване