04/01/15 19:53
(http://www.klassa.bg/)

Над 240 души ще работят в „Електрокабел България” до края на годината

 – Заводът за автомобилни кабелни системи „Електрокабел България”, част от германската група Nexans autoelectric, беше официално открит днес. До края на годината в него ще работят 240 души.

 

На церемонията по откриването присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на Плевен Димитър Стойков, областният управител на Плевен Ралица Добрева, заместник-министърът на икономиката Любен Петров, представители на местната и централната власт.

 

Заводът се намира в Индустриален и логистичен парк Плевен и включва производствена, складова и административна част с обща площ около 5000 кв. м. Изграждането му започна през месец май 2014 г., а производството стартира в началото на тази година. В „Електрокабел България” се произвеждат автомобилни кабелни системи за BMW. Чрез логистичната мрежа на групата продуктите се изнасят в град Щайр, Австрия, където BMW има фабрика за двигатели.

 

В момента в предприятието работят около 60 души. През август ще бъде доставено оборудване за рязане на кабели и до края на годината броят на заетите ще нарасне до повече от 240. При пълен капацитет заводът ще осигурява работа на над 500 души.

 

 „Респектиращи са кратките срокове, в които е изграден този обект. Това е пътят, по който може да се генерират растеж и заетост, толкова нужни на нашата държава”, посочи г-жа Цачева. Тя пожела на собствениците на завода успешен бизнес и достатъчно поръчки, за да имат интерес да разширят производството и да осигурят нови работни места за плевенчани. „Нека освен логото на „Електрокабел България”, на опаковката на продукцията някъде да пише и „Плевен”, каза Цачева.

 

Кметът на Плевен Димитър Стойков подчерта, че решението на Nexans autoelectric да избере Плевен за инвестицията си, е сигурен индикатор, че бизнесът в Плевен се възстановява. Заместник-министърът на икономиката Любен Петров посочи, че България може и трябва да бъде център на Югоизточна Европа като добро място за правене на бизнес.

 

„Силно сме впечатлени от мотивацията, отдадеността на качеството и желанието да се произвежда ефективно от страна на всички наши български колеги”, каза управляващият директор на „Електрокабел България” Инго Херцог. „Надяваме се това да бъде стабилна основа на желанието ни да растем в бъдеще”, добави той. Управляващият директор на Nexans autoelectric Андреас Волф също посочи, че плановете на компанията в България са дългосрочни.

 

„Електрокабел България” е част от Nexans autoelectric GmbH (www.autoelectric.de) - германски производител и доставчик на автомобилни компоненти, филиал на френската компания Nexans SA. Германското подразделение има около 8000 служители по целия свят и приблизително 350 млн. евро оборот за 2014 г. Компанията разработва и произвежда кабелни системи и електромеханични компоненти за водещи автомобилни производители като BMW, Daimler и GM.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване