04/01/15 04:55
(http://www.klassa.bg/)

Спецорган към НС следи съдебната реформа

 Нов съвет по съдебна реформа към Народното събрание да изготви план за действие по актуализираната стратегия за реформа в сектора и да извършва мониторинг в хода й. Такова предложение направи  ръководството на АБВ на дискусия с участието на главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на правосъдието Христо Иванов, председателя на ВКС Лозан Панов, председателя на ВАС Георги Колев, членове на Висшия съдебен съвет.

 

Идеята за съвет към парламента подкрепиха представителите на ВСС, ВАС, Цацаров и депутатът от ДПС Четин Казак. В проекта на решение за създаване на такова звено е записано, че „по плана за изпълнение на стратегията за съдебна реформа следва да бъде постигнат консенсус между трите власти, което да гарантира успешното му изпълнение”. Вносителите са записали уговорката, че ако не бъде постигнато съгласие по дадени въпроси, планът за действие може да съдържа варианти за тяхното решаване. Точно този текст, който изисква не само ангажирането на изпълнителната, законодателната и съдебната власти, но и институционализирането на комуникацията помежду им, се хареса на участниците. Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ изрази опасения, че именно тази форма „съвет” към парламента

 

ще обедини трите власти

 

тъй като по принцип между тях трябва да има постоянна координация.

 

Още в началото на срещата лидерът на формацията Георги Първанов обясни, че ако получи „благословия” от участниците по дискутираните теми, парламентарната му група ще инициира промени в Закона за съдебната власт, касаещи най-вече разделянето на ВСС на две колегии -  съдебна и прокурорско-следователска, както и въвеждането на електронното правосъдие.

 

Цацаров похвали законодателните предложения на АБВ. „Нямам съмнения за това, че разделянето на ВСС на колегии ще доведе до полезна стъпка напред. По отношение на колегията на съдиите тя е с един член по-голяма от колегията на прокурорите”, посочи той и изрази резерви, че председателите на двата върховни съда и главния прокурор трябва да участват в колегиите. Цацаров се изказа положително и по втория пакет промени, касаещи електронното правосъдие. „Бих подкрепил идеята за пряк избор на членове на ВСС”, посочи той. Обвинител номер 1 обаче направи забележка, че дискусията по реформата в сектора като цяло се е „вторачила” върху институционалната реформа и

 

не се обръща внимание на резултата

 

от гледна точка на хората. „Ако ще да разделим ВСС на пет колегии, ако правилата в съдебната зала по отношение на наказателните дела останат същите, нищо няма да се промени за българските граждани. Ако НПК и НК останат същите, запазвайки този режим на наказуемост на длъжностните лица, какво ще се промени освен датите на заседанията на ВСС?”, попита Цацаров. Той се възмути и че България няма прието антитерористично законодателство въпреки настояванията на ЕС и обсъжданията в работни групи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване