04/01/15 16:46
(http://pik.bg)

Според Валери Симеонов сред бившия състав на НЕК има бъдещи клиенти на прокуратурата

Според Валери Симеонов сред бившия състав на НЕК има бъдещи клиенти на прокуратурата

Съмнения за "клиенти на прокуратурата" сред стария състав на Националната електрическа компания и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране сподели председателят на комисията за проверка на състоянието на енергетиката Валери Симеонов.

Пред журналисти преди заседанието на комисията Симеонов сподели, че има "много сериозни упреци към работата и съмнения за клиенти на прокуратурата в стария състав на НЕК и до голяма степен ДКЕВР".

Комисията заседава от около месец, като вече е изслушала представители на ЕСО, НЕК и КЕВР.

Днес на изслушване е поканена председателят на КЕВР Светла Тодорова. По традиция заседанието е закрито за гости и медии, а поканените отговарят на предварително зададени въпроси. На въпрос дали има предвид конкретни сделки в енергетиката Симеонов показа цяла папка документи и обяви, че това е поредната партида сделки, които са били в ущърб на обществото и в нарушение на закона.

"Не са виновни само американските централи", каза Симеонов и посочи, че 30% от електроенергията за обикновените потребители идва от ВЕИ-тата, 20% от американските централи, а от най-евтините АЕЦ "Козлодуй" и Марица-Изток 2 - по около 10%.

Симеонов посочи, по всяка вероятност ще бъде удължен срокът на действие на комисията, тъй като тепърва трябва да се изслушат ръководствата на централите, ЕРП-тата, БЕХ и други.

Преди заседанието председателят на КЕВР Светла Тодорова отказа да коментира исканията на ЕРП-тата за увеличение на цените на тока, тъй като все още не е имала възможност да се запознае подробно с тях.

Крайният срок за подаване на искания относно цената на електроенергията от 1 юли изчете вчера. Единственото станало ясно от неформален разговор на Тодорова с журналистите бе, че всички ЕРП-та искат увеличение. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване