04/01/15 05:03
(http://www.klassa.bg/)

Тръгна процедура за нов идеен проект за “Струма” през Кресна

 Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти” обяви процедура за подготовката на идеен проект на алтернативното преминаване на магистрала „Струма” през Кресненското дефиле, съобщи Investor.bg.

 

В края на миналата година беше обявена и процедура за нова Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за алтернативата на тунела в Кресненското дефиле. Според строителния министър Лиляна Павлова докладът ще е готов през октомври и тогава ще има отговор как точно да се реализира трасето.

 

„Ще се прави нов ОВОС и на двата варианта - със и без дълъг тунел”, каза за „Монитор” шефът на НКСИП инж. Асен Антов. Според него предишната оценка на въздействието върху околна среда е била според идейния проект на трасето. Отделно не е отчетено отражението върху екосистемите на дългия тунел, който е голямо съоръжение. По думите вариантът без голям тунел няма да слезе чак до реката.

 

Компанията подготвя алтернативно преминаване през дефилето с около 25 моста и виадукта и 24 къси тунела. Прогнозната стойност за проектирането се очаква да бъде 1,185 млн. лева. Крайният срок за подаване на документи за участие в процедурата е 4 май, а отварянето на офертите се планира за 5 май.

 

ЕК вече е отхвърляла варианта за преминаване през Кресненското дефиле чрез разширяването на сегашния път и система от мостове, виадукти и къси тунели по екологични съображения. Брюксел одобри изграждането на дългия тунел, както и вариант за преминаване на магистралата по единия от двата ската на дефилето.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване