04/02/15 05:03
(http://www.klassa.bg/)

БГ премиерът подслушван в Скопие

 Българският премиер Бойко Борисов е бил подслушван незаконно в Скопие наред с други висши политици и международни лидери. Това скандално разкритие направиха вчера пред агенция „Фокус“ от най-голямата опозиционна партия в Македония Социалдемократически съюз (СДСМ). Според изнесената информация Борисов е бил „на слушалка“ при посещението си в западната ни съседка на 16 февруари 2013 г. - четири дни преди да подаде оставка при първия мандат във властта. Със СРС били прихващани предимно лични разговори на българския премиер, уточняват от СДСМ, без обаче засега да разпространяват записите. Наред с Борисов бръмбари били прилагани и на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен по време на официалното му посещение в Скопие през май миналата година.

 

Наскоро лидерът на СДСМ Зоран Заев обяви, че са били подслушвани и български посланици в Македония, като записите вече били предадени на засегнатите дипломати.

 

Скандалът с незаконните подслушвания в съседна Македония тече вече повече от месец. Заев разкри, че в противоречие със закона СРС били прилагани на над 20 000 души в продължение на 4 години. Сред тях са министри, журналисти, юристи, депутати, полицаи и религиозни дейци. За тежките нарушения бе обвинен премиерът Никола Груевски. Според опозицията основният двигател на подслушването е шефът на македонското разузнаване Сашо Миялков, който е братовчед на Груевски. Премиерът на западната ни съседка пък отхвърля обвиненията, като твърди, че Заев опитва да извърши преврат и да дестабилизира страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване