04/02/15 16:53
(http://pik.bg)

Бюджетната комисия отложи обсъждането на Закона за гарантиране на влоговете

Бюджетната комисия отложи обсъждането на Закона за гарантиране на влоговете

Народните представители от Комисията по бюджет и финанси отложиха обсъждането на второ четене на Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Причина за това бе готвеният в момента Закон за преструктуриране на банките, който трябва транспонира европейска директива. Оказа се, че той дублира текстове от отложения днес Закон за гарантиране на влоговете в банките, който също бе внесен с цел да приравни родното законодателство към европейското.

Поради тази причина Бюджетната комисия ще разглежда заедно двата законопроекта, поясни председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Сходна позиция изразиха и представителите на БНБ в работната група. Несъгласни с готвените промени бяха от ДПС и БСП Лява България.

"Още на първо четене предупредихме, че с тези текстове се създава паралелна централна банка. По наши сведения срещу тази идея са и Международният валутен фонд, и Световната банка", заяви народният представител от БСП Лява България Румен Гечев. Той подчерта, че навсякъде по света гаранционните фондове гарантират влоговете на гражданите, а не финансират банки. Гечев съзря опасност, че даването на такива права на Фонда, може да доведе до отпускане на средства на "харесвани банки".

"Ако след това има криза с някоя банка, отново данъкоплатците ще трябва да платят цялата сума", предупреди той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване