04/02/15 04:40
(http://www.klassa.bg/)

Бюджетът на плюс с 250 млн. лв. през март

 Бюджетът през март е на плюс с 250 млн. лв. (0,3% от прогнозния БВП), съобщиха от Министерството на финансите, като уточниха, че данните са предварителни и са на база на оценки. За първи път след 2009 г. се очаква излишък по Консолидираната фискална програма за първото тримесечие, посочиха от ведомството на Владислав Горанов. За сравнение салдото към март 2014 г. беше дефицит в размер на 874,7 млн. лв. (-1,1% от БВП), което означава, че на годишна база през първото тримесечие бюджетната позиция се подобрява с 1,4% от БВП.

 

По-високите приходи продължават да бъдат основния фактор за подобрението на бюджетното салдо, докато разходите остават близки до отчетените за януари-март 2014 г. Само за последните два дни на март приходите, администрирани от приходните администрации, са в размер на около 340 млн. лв.

 

Приходите и помощите по КФП към март 2015 г. се очаква да бъдат в размер на около 7,78 млрд. лв. Освен данъчните постъпления за доброто изпълнение на приходите за месеца допринасят и възстановените към България от ЕК пари по оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони. Разходите по КФП (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) се очаква да са около 7,5 млрд. лв.

 

За февруари от МФ отчитат дефицит в размер на 105,5 млн. лв. (0,1% от прогнозния БВП). Той се формира от излишък по националния бюджет в размер на 73,3 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 178,8 млн. лева. Съпоставена с края на февруари 2014 г., бюджетната позиция се подобрява с 0,7% от БВП. Подобрението в бюджетната позиция се дължи основно на ръст при данъчните постъпления, докато разходите по консолидираната фискална програма остават по-ниски от отчетените за същия период на предходната година. Следва също така да се отбележи, че дефицитът за първите два месеца на 2015 г. е най-ниският за последните 5 г., подчертават от финансовото ведомство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване