04/02/15 06:36
(http://pik.bg)

Депутатите избират главен съдебен инспектор

Депутатите избират главен съдебен инспектор

НС ще избере главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Това е предвидено като точка първа на пленарното заседание в четвъртък, предаде репортер на БГНЕС. Процедурата на избора е по правила, приети с решение на Народното събрание от 11 декември 2014 г. Две са кандидатурите за поста - на съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова. За да бъде избран главен съдебен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет са нужни гласовете на минимум 160 народни представители. Именно липсата на конституционно мнозинство е причината за забавяне на избора на нов главен съдебен инспектор с вече повече от две години.

Ръководителят на Инспектората към ВСС трябваше да бъде избран още в края на 2012 г. или началото на 2013 г., но заради скандалите около кандидатурата на ГЕРБ за член на Конституционния съд, до процедура в 41-то Народно събрание не се стигна. 42-то Народно събрание също не успя да проведе успешна процедура, макар тогава да бяха внесени именно кандидатурите на съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова. И тогава, и сега, Чочкова и Точкова бяха издигнати от Съюза на съдиите в България и група неправителствени организации.

Шансът да се стигне до избор в 43-то Народно събрание е значителен и с оглед на факта, че този път кандидатурите на Чочкова и Точкова бяха внесени от депутати и от осемте парламентарни групи. Липсата на избор на главен съдебен инспектор присъства като критика към България в последните два мониторингови доклада за правосъдие и вътрешен ред на Европейската комисия. Чочкова и Точкова вече бяха изслушани от Правната комисия в НС, то бе второто в кариерата им. През юни 2014 г. двете бяха изслушвани от депутати от същата комисия, но от 41-то Народното събрание. Вера Чочкова има над 18 години юридически стаж. Тя е съдия в Софийски градски съд. От декларацията й за имотното състояние става ясно, че семейството й има два апартамента в София, един гараж, както и къща край Мездра. Доходът на съдия Чочкова от трудови правоотношения за предходната година е 40 хиляди лева. Теодора Чочкова има над 20 години юридически стаж. Тя е председател на Административен съд-Хасково. От декларацията й за имотното състояние става ясно, че семейството й има по един апартамент в Хасково и Кюстендил, къща в Павликени и къща в Равногор. Доходът на съдия Точкова от трудови правоотношения за предходната година е 43 хиляди лева. /БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване