04/02/15 14:27
(http://www.dnevnik.bg/)

Държавата е на път да одобри ваучери за почивка


Държавата е на път да одобри ваучери за работниците не само за храна, но и за почивки. Преди седмица председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев (БСП) е изпратил писмо до Министерството на финансите с предложение за промяната, научи "Дневник".

По думите на Кънев финансовият министър Владислав Горанов подкрепя предложението, стига парите да се вместят в бюджета за тази година. Той е за общо 240 млн. лв., разпределени в 120 индивидуални квоти от по 2 млн. лв. Според наредбата на финансовото министерство за ползването на ваучерите всеки работник има право на ваучери за 60 лв. месечно.

Засега не е известно откога ваучерите освен за храна ще важат и за почивка - дали за този летен сезон или от догодина. За да сработи промяната, са нужни изменения в двата данъчни закона - за корпоративното подоходно облагане и за данъците върху доходите на физическите лица.

Идеята за ваучери за почивки възникнала покрай искането на една от браншовите организации - Националния борд по туризъм, за да се "закрепи" положението в туристическия бранш покрай прогнозите за спад на руските летовници, които достигат до 80 на сто според някои изчисления. Предложението на борда обаче е ваучерите да са в размер до три минимални работни заплати, тоест 1080 лева, каза Румен Драганов, който участва в конференция, организирана от БСП и Гражданското сдружение "Обективна и честна информация" (О.Ч.И.) на Таско Ерменков за икономическите последици от евросанкциите срещу Русия.

Според Драганов, който е член на борда, ако мярката бъде приета, ефектът ще е 160 хиляди български туристи, почиващи у нас  - точно колкото се очаква да е отливът на руски летовници. По думите му от спада ще пострадат главно малките крайморски общини като Кранево и Камчия.

"И сега служителите на Министерски съвет, Министерство на отбраната, Министерство на правосъдието и много още министерства и ведомства, както и много фирми изпращат работниците си в "почивни станции" без сумата за режийни разноски да се облага с данък към заплатата. Целта на ваучерите за почивка, е, работниците от предприятията които нямат почивна база, да имат същите социални права, като тези в МС и НС, като сумата за почивка не се облага с данък. Това е право, и то не е насила. Ако работодателя и работника искат да не плащат данък - вземат ваучер. Ако искат да плащат данък върху сумата за храна или сумата за почивка - получават заплата", обясни и в профила си във "Фейсбук" Румен Драганов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване