04/02/15 15:34
(http://www.klassa.bg/)

Интервю с Ева Вучева по повод eCommCongress

 1.Как се насочихте към онлайн търговията, какво Ви привлече именно в нея?

Онлайн търговията е изключително динамична сфера, в която непрекъснато учиш нови неща и имаш възможност да се развиваш. През целия си живот съм предпочитала start up компании, защото за мен е особено важно да виждам резултатите от труда си и да съм в движение. В стартиращите компании всичко зависи от теб и трябва да можеш повече и да предвиждаш какво ще се случи около теб.

 

2. Fashion Days има над 7 млн. регистрирани потребители, над 500 служители в 7 европейски държави. Как се постига такъв успех само за 5 години?

Успехът е резултат от много фактори, които са взаимносвързани помежду си.

Fashion Day отчита забележителен ръст, който се дължи от една страна на динамичното развитие на онлайн търговията, а от друга – е резултат от успешната дългосрочна стратегия на компанията. Най-новата стъпка от реализацията на тази стратегия е съществена промяна на бизнес модела.

Fashion Days се разраства от онлайн клуб за пазаруване с ограничени във времето кампании до онлайн магазин с голямо разнообразие от над 500 000 продукта и повече от 1000 марки. Този стратегически ход се доказва като успешен, открива още перспективи за развитие и за 12 месеца вече дава обещаващи резултати: значително увеличение на продуктовото разнообразие, намаляване на времето за доставка и на процента отказани или върнати  продукти.

За последните пет години Fashion Days се утвърждава като лидер в онлайн търговията с модни продукти в Централна и Източна Европа с впечатляваща база от над 7 000 000 потребители и със забележителни финансови и оперативни резултати. Едновременно с това средният срок за доставка намалява от 30 дни през 2010 г. до 8 дни през март 2015 година.

 

3. Какви са тенденциите на българския онлайн пазар - имат ли шанс онези, които едва сега разбират, че е добре да имат и онлайн магазин с конкуренция като Вас, например?

Електронната търговия е бизнес, който има още много потенциал пред себе си на нашия пазар, което доведе и до развитието на все по-сериозна конкуренция. Изграждането на успешен онлайн магазин е свързано с управление на различни процеси: логистика, обслужване, маркетинг, ИТ. Важно е също да се отбележи, че потребителите могат много лесно да сравняват предлаганите продукти, за да вземат информиран избор. Това трябва да се има предвид от всеки бизнес, който обмисля развитие в тази посока. Естествено, качеството на продуктите, които се предлагат и стойността, която имат за потребителите, все още са основната предпоставка за успех. 

 

4. Ако съпоставите нашия пазар спрямо чуждия - какви са приликите и разликите, най-важните по Ваше мнение?

Всеки пазар има своите особености, но съществуват и тенденции, които са валидни за региона ни като цяло. Потребителите във всички държави, където присъстваме, предпочитат да пазаруват продукти от утвърдени световни марки, влияят се от намаления и ценят качественото обслужване. България не прави изключение. Това, което е характерно за нас, е че на локално ниво потребителската кошница на българиана е с малко по-ниска стойност. Смятаме, че българският пазар има голям потенциал за развитие, като с нарастващото проникване на интернет в живота на потребителите, все по-голяма част от тях се възползват от предимствата на онлайн търговията.   

 

5. Кои продукти и услуги се продавате най-добре в България? А по света?

Традиционно най-продаваните ни продуктови категории са: масова мода, обувки и спортни стоки. Сред марките, които клиентите ни най-често купуват, попадат United Colors of Benetton, Napapirji, CK Jeans, Pepe Jeans, Love Moschino, Desigual и други. Клиентите се доверяват на големи имена, към които имат и по-високи очаквания.

 

6. Какво мислите за сайтовете за групово пазаруване?

В тази категория имаше бум, след което компаниите се консолидираха и на пазара останаха само най-силните играчи. Смятам, че категорият има потенциал, но ще трябва да израстне и да се развие в малко по-различна посока. За бизнесите, които предоставят услугите си през подобни сайтове е важно да знаят защо го правят, каква е инвестицията и какво могат да очакват. Според мен не става дума за предлагане на нискокачествени услуги заради ниската цена, а за длстигане до повече клиенти на определена цена. С други думи отстъпката от цената е инвестиция в реклама, а не непременно нещо, от което даващия услигата да спечели бързо.

 

7. Какви знания и умения трябва да притежава един мениджър, за да управлява адекватно и успешно един онлайн магазин?

Трябва да си там със сърцето и ума си денонощно, за да стане магията. Един от най-ценните съвети, получен в началото на моята кариера от предприемач, когото много уважавам, беше „По-добре искай извинение, отколкото разрешение“. Когато бях сигурна в това, което искам, и как да стигна до него, просто го правех, без да питам. Поемах риска да се проваля, да изгубя работата си или позицията си на ценен в компанията човек.

 

8. Разкрийте нещо важно пред нас преди конгреса - какво ще ни споделите там, какво да очакваме?

Много се радвам, че съм един от лекторите на EcommCongress, който е първото  подобно събитие на българска територия. Като професионалист, който многократно се е сблъсквал с трудностите, свързани с онлайн търговията, ще се опитам  да споделя ценен опит и наблюдения върху тенденциите в сферата, с които да допринесе за по-добрата ефективност и цялостното развитие на електронния бизнес на пазарите, на които Fashion Days присъства.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване