04/02/15 10:20
(http://pik.bg)

КОНПИ ще може да бъде сезирана и от единния антикорупционен орган

КОНПИ ще може да бъде сезирана и от единния антикорупционен орган

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще може да бъде сезирана и от бъдещия единен антикорупционен орган, който предстои да бъде създаден. Това съобщи председателят на комисията Пламен Георгиев, съобщиха от КОНПИ.

В момента комисията може да бъде сезирана само от Прокуратурата при повдигане на обвинения по членове от Наказателния кодекс, определени в закона. Председателят на КОНПИ съобщи още, че експерти на комисията са изготвили промени в закона, според които поне 20% от отнетите имоти да могат да бъдат предоставяни за социални цели.

Друго предложение, което съответства и на препоръките в мониторинговия доклад на Европейската комисия, е намаляване на прага за отнемане на имущество от 250 000 на 120 000 лв.

Според направения от експертите на КОНПИ анализ, ако този по-нисък праг е бил в сила през 2014 г., образуваните производства са щели да бъдат двойно повече спрямо сегашните 14. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване