04/02/15 05:52
(http://www.klassa.bg/)

Лоран Фабиюс: На метри сме от споразумение, но те са най-трудните

 Международните преговори по иранската ядрена програма са на последната права, каза френският външен министър Лоран Фабиюс, който се върна в Лозана, за да продължи участието си в 8-я ден от дипломатическия маратон.

"На метри от финала сме, няколко десетки метра, но се знае, че те винаги са най-трудните", каза Фабиюс при пристигането си в Лозана малко преди полунощ. "Залогът е твърде голям тъй като става въпрос за борба срещу разпространението на ядрени оръжия и в известен смисъл за връщане на Иран в международната общност", добави той. В същото време френският външен министър призна, че има още какво да се прави, особено от иранска страна. "Продължаваме да отбелязваме напредък, но все още не сме постигнали политически компромис", посочи говорителката на Държавния департамент. САЩ казаха, че няма да прекъсват преговорите колкото и да продължат, докато напредват, но в случай, че вече няма напредък, те ще се оттеглят и ще мислят за нови санкции. Това каза по-рано говорителят на Държавния департамент Джош Ърнест.

Снощи иранският първи дипломат Мохамед Джавад Зариф призова големите сили да "се възползват от момента, който може би няма да се повтори". "Нашите приятели трябва да решат дали искат да дискутират с Иран на базата на уважението или искат да продължат на базата на натиска", каза още той и настоя големите сили да "изберат нов път по отношение на иранския народ". "По много въпроси ние намерихме решения, но има няколко точки, по които има неяснота. Ние дискутираме едновременно със шест страни, които имат различни интереси, различни отношения с Ислямската република и понякога различия в позициите и помежду си", изтъкна още Зариф. 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване