04/02/15 05:50
(http://www.klassa.bg/)

Любен Обретенов: БСП е лява партия, само когато е в опозиция

 БСП има един идеологически и политически проблем, който е по-общ. Тя е истинска лява и социална партия само когато е в опозиция. Когато е на власт, тя става партия на олигархията и ако използваме един израз отпреди 1989 г. на най-реакционната част от олигархията, на най-мръсния капитализъм.

Но дори най-активните избиратели на БСП вече започнаха да разбират това. Това е и причината за най-ниския й резултат на последните парламентарни избори, когато тя получи едва 500 000 гласа, което е сравнимо с резултата на ДПС. Това е срамно за БСП, която е партия със своя 100-годишна история.

Тя трябва да бъде социална партия не само в опозиция. Когато дойде на власт, не трябва само да вдига пенсиите с по около десетина лева и дори по-малко, защото това не е социална политика. Социална политика е следващият път, когато вземат властта, Инспекцията по охрана на труда да започне масови проверки на всички работодатели, за да се установи дали те спазват законите. Ако това се случи, левите ще бъдат дълги години на власт и много хора ще гласуват за тях. В Европа има смисъл да има модерни леви партии, това важи и за България. БСП обаче не е такава. Това дава простор на популистки и антисистемни сили да заемат нейното място.

Американските бази и заиграването с русофилството

По отношение на американските бази на територията на България БСП или поне част от нейното ръководство има последователна позиция – подкрепа за тях. Друг въпрос е, че електоратът й има други настроения и в по-голямата си част е проруски ориентиран и не желае американските бази. БСП като член на ПЕС и като партия, която твърди, че изповядва европейски ценности, е длъжна да следва евроатлантическа позиция.

Има и друг факт. В столетницата има хора, които искат да флиртуват с тези настроения против американските бази. В този случай те се превръщат в конкуренция на Атака, но пак трябва да се каже, че партията на Сидеров е на около 10 години, а БСП е на 100 години. Тя би трябвало да е партия, която се държи на положение, да има собствена визия и собствени критерии.

Също така не звучи и съвсем убедително, че загубата на последните избори е свързана с липсата на проруска ориентация. Смешно е, защото БСП би трябвало да бъде сериозна и последователна европейска социалдемократическа партия. Русофилските тежнения и заиграването с тях едва ли ще донесат нещо за успеха на БСП. Партията трябва да се реформира в други насоки.

БСП по пътя на СДС

Напоследък се чуват сравнения, че БСП може да последва СДС след 2001 г., когато тръгна по пътя на разпадане. Има разлика. Все пак СДС беше млада партия на около 10 години и по-бързо се разпадна. При БСП няма да е толкова лесно, защото тя има повече история, повече електорат. Но е факт, че дори по-младите и модерно мислещи лица в партията признават, че ако нещата продължат по стария начин след около десетина години по-чисто биологични причини електоратът й ще се стопи.

По-младите не гласуват за БСП

Проблемът на столетницата е много сериозен и аз не виждам изход пред нея. В един момент най-вероятно ще се появи една нова левица, но тя ще бъде нещо различно - както например на базата на старите десни партии сега се появи Реформаторският блок. Перспективите пред БСП не са розови. Това не е добре, защото България се нуждае от лява партия. У нас имаме само 10% свръхбогати и 90% много бедни. Трябва да има лява партия, която да извърши необходимите реформи. 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване