04/02/15 04:37
(http://www.klassa.bg/)

Няма да се споразумеем с “Уестингхаус”, ако не са инвеститор

 Премиерът Бойко Бо­­рисов обяви, че правителството няма да одобри споразумението с американската компания “Уестинг­хаус” за 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов вчера в парламента. В края на март  изтече срокът, в който кабинетът трябваше да вземе решение по това споразумение. Акционерното споразумение беше подписано под условие в края на мандата на кабинета на Пламен Орешарски. Условието беше то да бъде препотвърдено от новия кабинет.

 

“Трябва да ви кажа, че толкова ядове ми създадохте с това, което тогава абсолютно ненужно беше подписано, за да го предоговаря  следващото правителство”, заяви премиерът.

 

Борисов обясни, че мнение на неговия кабинет е, че

 

този проект

 

не може да бъде реализиран

 

по така предложената схема и подписани споразумения от МС. В акционерното споразумение е заложено, че американската компания няма да бъде инвеститор, а търговец, и българската страна трябва да направи инвестицията за реактора.

 

Страната не може да вземе такъв голям заем и да се емитира нов огромен дълг от 10-15 милиарда евро или долара, категоричен беше той. “Да, разбира се, ще продължим да работим с “Уестингхаус” като партньор”, каза още премиерът.

 

Опозицията в лицето на БСП

 

пое ангажимент

 

да подкрепи правителството във всичко

 

което е от национален интерес и в търсене на най-изгодното решение за строеж на новия реактор.

 

“Като инвеститори са добре дошли. Ако е изгоден проектът, те би трябвало да намерят работеща схема”, заяви министър-председателят. Той допълни, че ще продължат преговори и с други компании за стратегически инвеститори.

 

Още миналия четвъртък по време на ядрена конференция в София енергийният министър Теменужка Петкова даде да стане ясно, че “Уестингхаус” има броени дни, за да каже дали е готова да участва със свеж финансов ресурс в проекта за изграждането на 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй”. И по-конкретно да стане стратегически инвеститор в проекта с дял от 49 на сто. Другото поставено от българска страна условие е американската компания да не излиза от проекта възможно най-дълго. Освен това страната ни отказва да предоставя държавни гаранции и осигуряването на

 

финансиране да не бъде за сметка на дълга и дефицита

 

на страната ни.

 

Освен акционерното споразумение с “Уестингхаус” на 31 март изтече и срокът, който си бяха поставили както енергийното министерство, така и двата американски ТЕЦ-а да приключат преговорите по намаляване на цената по дългосрочните договори. НЕК и централите подписаха меморандум за началото на преговорите за по-ниски цени в края на февруари. Срещу тях НЕК декларира, че е готова да издължи просрочените 600 млн. лв. към тях. До редакционното приключване на вестника не беше съобщено официално дали преговорите са приключили, както и с какъв резултат.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване