04/02/15 04:42
(http://www.klassa.bg/)

Отделяме €50 000 за покупка на жилище

 Най-често купуваме жи­­лище на цена около 50 000 евро, смятат имотните брокери.

 

“Масовите сделки са от 40 000 до 50 000 евро”, казва Наско Атанасов от “Виктория инвест”.

 

Те са около половината от всички в момента

 

смята той. “Най-често се купуват жилища, строени след 2000 г. Предпочитат се най-много двустайни. В София единствено в кв. Студентски град и околните райони се търсят гарсониери за студенти.

 

Според Даниела Грозева от “Веда корект” за двустаен апартамент най-често сделките са на цени от 40 000 до 60 000 евро. “Всеки дава според джоба си, но психологията на българина е да има собствено жилище. Заради това хората с по-малко пари купуват според средствата, с които разполагат”, поясни тя.

 

Полина Стойкова от Bul­garian properties смята, че в идеалния случай българинът иска да даде до 40 000-45 000 евро за двустаен. Тези цени обаче са само в представите на купувачите. Ако има такива имоти, то те биват купени в рамките на дни. Реалността е друга и качествените

 

жилища на добри цени са все по-голяма рядкост

 

казва тя.

 

Константин Пандов от ЕППИ смята, че сега най-често се сключват сделки в най-ниския диапазон от 25 000 до 35 000 евро. Най-много се купуват гарсониери в районите близо до метрото, особено в района на “Младост”. Повечето жилища се придобиват за лично ползване. От няколко месеца обаче хората със свободни пари, изтеглени от банки, търсят да ги инвестират в какъвто и да е имот, който да им носи доход, и звънят по агенциите”, добави брокерът.

 

Според Тихомир Тошев от консултантската фирма “Кредит център” от началото на март  има ръст от около 7% на търсенето на ипотечни кредити на годишна база. “Основно се търсят суми между 30 000 и 40 000 евро. Най-често се иска заем за 70-80% от цената на имота, който ще се купува”, уточни той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване