04/02/15 18:40
(http://pik.bg)

Откриха хоровите празници в Шумен

Откриха хоровите празници в Шумен

23-тото издание на Хоровите празници в Шумен бе официално открито днес.

Пред сградата на община Шумен се събраха участниците в празниците - хорове от Русе, Варна, Плевен, гостите от Молдова – кишиневския хор „Рапсодия", както и представители на институциите.

 „Хоровите празници са достоен продължител на възрожденския патос, съчетан със съвременна духовност”, каза в своето слово кметът на Шумен Красимир Костов и приветства всички присъстващи. Той официално откри Хоровите празници, запалвайки символичен огън.

Преди официалното откриване градоначалникът прие официалните гостите на празниците на среща в общината.

„Това е една 44-годишна традиция, която определя Шумен като един от градовете с пиетет към хоровото пеене”, каза Красимир Костов. „Убеден съм, че тазгодишните празниците ще са още едно доказателство, че Шумен спазва традицията и се е превърнал в един от центровете на хорово изкуство”, заяви още той.

Гостите поздравиха общината за инициативността и организацията. „Поднасям своите комплименти за всичко, което правите. Благодаря Ви за хоровете и за празниците”, каза проф. Теодора Павлович.

Специалният гост - композиторът Амброж Чопи от Словения, също благодари за поканата и заяви, че в България се чувства като у дома си. „Особено щастлив съм да работя с този хор”, сподели той. Амброж Чопи ще дирижира шуменския хор “Бодра песен” на тържествения концерт по случай откриването на фестивала.

Под негово ръководство хорът ще представи Кратка меса за хор, пиано и ударни инструменти, която словенския музикант е написал специално за шуменските изпълнители.

В тазгодишното издание на хоровите празници за първи път ще бъде връчена награда за диригентско майсторство, учредена на името на дългогодишната ръководителка на шуменския хор “Бодра песен” проф. Венета Вичева от едноименната фондация с председател Томислав Вичев. Комисия от гостуващите диригенти ще определи носителя на първата статуетка и грамота в края на музикалната проява.

В рамките на фестивала ще бъдат представени и три новоиздадени нотни сборници с песни от репертоара на хор “Бодра песен”, с творби на акад. Петко Стайнов и сборник с църковни хорови песни.

Фестивалът се провежда от 2 до 4 април, като и трите концерта са от 18 часа, в зала “Проф. Венета Вичева” на Община Шумен, входът е свободен./topnovini.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване