04/02/15 21:00
(http://pik.bg)

Президентството грейна в синьо в подкрепа на децата с аутизъм

Президентството грейна в синьо в подкрепа на децата с аутизъм

Сини прожектори осветиха президентството в подкрепа на благородна кауза.

В Световния ден на информираност за аутизма, кампанията "Освети в синьо" за пореден път напомни, че заболяването се превръща в глобален проблем. Наред с това обаче звезди като Орлин Павлов, Графа, Любо, София, Йоана Драгнева и малките таланти от "Бон-Бон" излязоха на първата по рода си сцена пред сградата на "Дондуков" 2, за да покажат, че децата аутисти имат и своите приятели, които безрезервно ги подкрепят. Ники Кънчев, Део и Елена Петрова пък влязоха в ролята на водещи на събитието.

И президентът Росен Плевнелиев подкрепи инициативата, имаща за цел да повиши осведомеността, както да насърчи ранното диагностициране и социализирането на хората с проблеми от аутистичния спектър. В речта си той подчерта, че близо 80% от хората с аутизъм са безработни. Затова държавният глава призова за образование, ориентирано към специфичните нужди на децата. Благотворителният концерт бе уважен също така от кмета на София Йорданка Фандъкова, омбудсмана Константин Пенчев и зам.-министъра на младежта и спорта Калин Каменов.

Столичната община е предоставила сграда, която ще бъде превърната в център за специални грижи за децата с това заболяване. Идеята е той да отвори врати в Деня на детето – 1 юни. За да се случи това са необходими близо 300 хил. лв., а желаещите да помогнат, могат да изпатят съобщение с текст: DMS AUITSM на кратък номер 17 777.

Аутизмът преди всичко нарушава умението на човек да общува и да се разбира с околните. Това от своя страна води до затруднение на процесите на обучение и социализация. Тревожната статистика на Световната здравна организация сочи, че заболяването е най-бързо нарастващото развитието в глобален мащаб, а диагностицираните деца често достигат броя на тези с диабет, рак и СПИН, взети заедно. За сметка на това, децата аутисти често имат други способности и таланти, които нормалните хора не притежават. Моцарт и Айнщайн пък са едни от великите личности пример затова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване