04/02/15 11:23
(http://www.dnevnik.bg/)

Христо Иванов: Не съм доволен, че толкова много власт се концентрира в ръцете на главния прокурор


Не съм доволен, че толкова много власт се концентира в ръцете на главния прокурор. Извънредно законодателство и придаване на нови функции на прокуратурата изисква много сериозна обосновка, Аз не мога да отрека предварително наличието на такива основания, но ми се иска предложителите да обяснят как тези правомощия ще ни помогнат да се справим конкретно с казуса "Корпоративна търговска банка" и какви са конкретните очаквания зад тях. 

Това заяви правосъдният министър Христо Иванов, преди да влезе на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Вчера скоростно в парламента влязоха, а правната комисия прие на първо четене извънредни промени в Нaказателно процесуалния кодекс (НПК) и Гражданско процесуалния кодекс (ГПК), с които се дава право на главния прокурор да спира сделки без съдебен контрол за 48 часа, както и да участва в икономическия живот на страната, като атакува пред съда всеки акт, засягащ имуществени права на държавата, общините или гражданите, дори и да не е участвал в конкретното производство.

Правната комисия прие промените (гласовете на ГЕРБ, ДПС, Патриотичния фронт, БДЦ и за някои текстове и БСП) с известни възражения и опасения от субективизъм.

Самият главен прокурор Сотир Цацаров няма ясна позиция, освен че в началото на седмицата предположи, че такива промени трябва да се осъществят, ако за тях е предвиден съдебен контрол. Той даже изненада с твърдението си, че не знае откъде идва инициативата за подобно извънредно законодателство, въпреки че в петък премиерът Борисов обясни, че идеята е била съгласувана с "прокурорите и службите".

Министър Иванов, който и преди е заявявал, че по-скоро трябва да се върви към стесняване правомощията на прокуратурата, обясни днес, че е разговарял с премиера по тези въпроси, но е необходимо вносителите на новите текстове да обяснят какви са конкретните им очаквания за тях и как те ще помогнат държавата да се справи с казуса "Корпоративна търговска банка".

"Трябват повече мотиви, за да може да водим дебат. Аз съм в очакване да видим повече конкретика и мотиви и тогава да разговаряме по-информирано, защото сега говорим само принципно и не произвеждаме особен ефект", заяви още министър Иванов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване