04/02/15 08:03
(http://www.klassa.bg/)

Чочкова и Точкова ще разбунят страстите в парламента днес

Сагата.

Така неколкократно депутати са наричали  неуспешните опити през последните две години на парламента да избере нов главен съдебен инспектор. Днес Народното събрание е включило като първа точка в дневния си ред провеждането на този избор, за който за да има избран кандидат, са необходими гласовете на над 2/3 от депутатите.

Номинациите са две - съдиите Теодора Точкова (председател на Хасковския административен съд и смятана за фаворит за поста) и Вера Чочкова (от Софийския градски съд). Двете бяха подбрани след събеседване с голяма част от съдийската общност, организирано от Съюза на съдиите.

Двете номинации бяха внесени от БСП в миналия парламент, въпреки че Бойко Борисов беше обещал партията му да застане зад кандидатура на Съюза на съдиите. След това той се отметна, защото нито един от кандидатите не бил подходящ.

До гласуването тогава така и не се стигна, заради липса на достатъчно гласове за някоя от кандидатките. При подновената процедура всички партии застанаха зад Точкова и Чочкова. По всичко личи, че избор този път ще има и инспекторатът и сагата, която беше остро критикувана от Европейската комисия, ще приключи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване