04/18/15 13:48
(http://pik.bg)

Първанов ще кани външния министър на разговор

Първанов ще кани външния министър на разговор

Ще поканя г-н Митов (външният министър Даниел Митов) в един разговор, защото така зад тила си чух някои реплики. Ще го поканя на един разговор, да видим наистина каква е била, каква е и каква трябва да бъде българската дипломация. Надявам се да му помогна – той е млад човек, може би му се губят някои периоди от развитието на дипломацията, но затова сме ние, по-възрастните – да помагаме", това каза днес пред журналисти президентът (2000-2012 г) Георги Първанов.

Преди това той посочи, че няма дилема Европа или Русия.

"България влезе в ЕС във времето, в което имаше най-добрите отношения с Русия. Ние подписвахме договор за членство в ЕС с пълното разбиране и подкрепа не само на Брюксел, но и цялата общност, на лидерите на Европа и в същото време подписахме "Големия шлем".

Ето това е майсторлъкът в българската дипломация", каза Първанов, преди днешната Учредителната градска конференция на партия АБВ за град София.

Идвам от Москва и не мога да бъда оптимист за състоянието и за близкото бъдеще на българо-руските отношения.

Отказът на Росен Плевнелиев да присъства в Москва на 9 май предизвика голямо огорчение, психологическият ефект от него ще бъде многостранен . На 9 май са поканени действащи държавни глави и мога да кажа, че отказа на нашия сегашен президент Плевнелиев предизвика голямо огорчение. Това е един психологически ефект, който уви ще бъде многостранен”, каза Първанов.

По думите му това ще рефлектира върху редица други сфери - икономически връзки, културни контакти. „Не може да си представите как един такъв текст може да повлияе”, посочи Първанов.  

"Датата 9 май е денят, в който е открит пътят за демократична Европа.

АБВ по своему, достойно ще отбележи дата 9 май,

не заради това, какво мислят руснаците по темата, а и другите народи-участници в антифашистката коалиция, но и заради нашите ветерани, заради хората, дали живота си в тази велика отечествена война" - заяви Първанов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване