04/19/15 08:21
(http://www.klassa.bg/)

Ву Нгуен - виетнамецът от "Мастър шеф", отразява президентската кампания на Обама за “Ню Йорк Таймс”

 Той живее завидно добре в Щатите. Заминава, защото открай време за него това е притегателно място и локация, където иска да сбъдне мечтите си. Тъкмо завършва университета с две дипломи – по журналистика и визуална комуникация, когато получава работа като графичен редактор в един от най-уважаваните всекидневници - “Ню Йорк Таймс”. Там прави графики, таблици и след това анализира резултатите. Именно той е в екипа, който отразява цялата кандидатпрезидентска кампания на Барак Обама малко преди да спечели първия си мандат през 2008 година. След това води екипа, който разработва уеб платформата “Ен Би Си нюс” на един от най-големите американски телевизионни канали. На професионално ниво не му отстъпва и съпругата му – тя е програмист в “Майкрософт”.

След като една вечер, седнал в ресторант в Сиатъл, осъзнава всичко това, което е постигнал, и то още преди да е навършил 30 години, Ву Нгуен – по-популярен като виетнамския готвач от “Мастър шеф”, казва на жена си: “Рали, писна ми да живеем в Щатите, хайде да се преместим в България”.

Ей така с усмивка и същия първоначален ентусиазъм като преди, един от най-добрите участници в кулинарното шоу на Би Ти Ви, разказва как преди малко повече от година се мести да живее отново в София.

Промяната наистина е голяма, а

решението е взето

единодушно и от двамата

Буквално за един ден. Напускат работните си места, продават всичко, което притежават, с изключение на семейната им къща, която и досега дават под наем, бързо подреждат багажа в 6 куфара и пристигат у нас заедно със сина им Адриан, който вече е на 3 години.

В България няма изненади за тях. Почти нищо не им е чуждо. Защото тя е българка – родена е и е израснала в Благоевград, а той живее със семейството си в София от 1993 година. Обаче се запознават в Северна Каролина, когато той е студент в 3-и курс, а тя учи компютърни науки в “Дюк” – един от най-престижните американски университети.

“Животът ни в Америка беше изпълнен с работа, прекарвахме в офисите си по 12-13 часа на ден. Нямахме време да си готвим, хранехме се всеки ден навън. Супермного работа и много малко лично време. И двамата бързо направихме кариера, но от всекидневните задължения сякаш не успяхме да усетим радостта и спокойствието от това, което постигнахме”, е част от мотивацията на Ралица и Ву да се върнат за постоянно в България през декември 2013 година.

Малко след това се захващат със собствен бизнес. Опитът, който са натрупали, безспорно е голям. Затова

основават собствена

софтуерна компания,

която продължават да развиват и сега. “Клиентите ни са предимно американци. Работим от вкъщи. И имаме едно основно правило - когато сме на ваканция, вземаме лаптопите с нас, но само за да гледаме филми”, разказва Ву.

Участието му в “Мастър шеф” е от онези специални моменти в живота, за които човек нито си е мечтал, нито се е надявал да излезе нещо сериозно. Просто един ден ти се случват и бързо променят живота ти завинаги.

Изобщо не е вярвал, че след като съпругата му попълни формуляра за участие в шоуто през януари, ще го поканят на кастинг и ще стигне толкова напред в шоуто. При положение, че никога преди това не се е занимавал професионално с готвене. Освен това съпругата му прекарва в кухнята много повече време от него. Той обаче има страхотен усет и всеки път експериментира - все неща, които го открояват в “Мастър шеф”.

“Единственият ми опит е в това, че когато със съпругата ми сме на екскурзия, избягваме снимките пред известни сгради и музеи. Не разглеждаме забележителности, а посещаваме ресторанти и опитваме местната кухня. Така се докосваме много повече до културата, усещаме енергията и опознаваме мястото, отколкото, ако си направим едно селфи. А базовите неща, които знам за готвенето, са от един 8-седмичен кулинарен курс в Сиатъл, който посещавахме със съпругата ми, докато тя беше бременна. Беше веднъж седмично. Преподаваха ни основни правила в приготвянето на салати, предястия и основни ястия от американската и френската кухня”, разказва Ву Нгуен, който е решен след края на шоуто да основе заведение. Вече преговаря за мястото, менюто му също е почти готово. Концепцията е

тип бързо хранене,

обаче с качествени

продукти,

приготвени на момента пред очите на клиента.

Ву и Ралица по време на сватбеното им тържество в Благоевград.

 

Ето за такъв бизнес той си мечтае от много години и вече е на път да го осъществи. Сега родителите му се занимават с търговия. Виет Нгуен е баща му, който е строителен инженер, завършил образованието си в Русия. Навремето е бил един от главните отговорници на виетналмските работници в бургаския регион. Толкова харесва страната ни, че след 89-а година решава да имигрира със семейството си у нас. Тук идват още съпругата му Хън Ву, както и Ву. Брат му, който е роден у нас, се казва Ха.

“В зависимост от това как хората произнасят името ми, то означава няколко неща. По принцип е буря, тъй като съм роден през ноември, когато е дъждовният период във Виетнам. А в същия ден е имало силна буря.

Тук обаче всички го

произнасят по

грешния начин, което

на виетнамски

означава гърда”,

обяснява за конфузните ситуации, в които е попадал заради езика Ву.

Когато пристига в България, е в 5-и клас. Родителите му го записват в 96-о училище в Люлин. Справя се отлично с уроците в клас. По време на учебната година учителката му по литература му преподава целия материал от 1-и до 5-и клас.

“От детството си в България имам само хубави спомени. Никога не съм се чувствал като чужденец. Децата ме приемаха, с повечето сме приятели и сега продължаваме да се събираме. Всъщност и приятелите ми са част от причината да се върна тук”, разказва той.

Ву и Ралица имат 2 сватби. Едната е в Америка - гражданският брак, а църковният, както и голямото тържество - в Благоевград. “За да може да се венчаем, аз се покръстих и станах християнин. Преди това бях будист. Тук сватбите с всички традиции и обичаи са много весели, а в Америка са много формални”, обяснява той.

Това са роднините на Ву във Виетнам. Той има около 30 първи братовчеди. Последният път, когато е бил при тях, е преди 2 години. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

 

Адриан е синът му. Той е кръстен на второто име на Ву, което е Анх. Роден е в Щатите и затова сега има 3 гражданства - американско, както и българско и виетнамско.

“Животът е пред нас, трудно може да се прецени къде ще живеем и с какво ще се занимаваме след няколко години. Сега обаче плановете ни са свързани изцяло с България”, казва Ву Нгуен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РЕЦЕПТА

Френско-виетнамско телешко варено

Това е рецептата, която Ву Нгуен приготви в една от задачите в “Мастър шеф”.

Продукти

500 г телешко, нарязано на 2 см кубчета

За маринатата

стрък лимонена трева

20 мл рибен сос (може да го заместите със соев сос)

1 дафинов лист

15 г пресен джинджифил

1 ч. л. кафява захар

За супата

3 с. л. олио

глава лук, нарязан на дребно

1 ч.ч. пресни домати, нарязани на кубчета

звезден анасон

вода

червено вино

1-2 моркова

1-2 картофа

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете джинджифила на дребно.

Нарежете лимонената трева на 3 парчета (5-6 см дълги) и ги смачкайте леко с чук или с плоската страна на нож.

Смесете всички продукти за маринатата и оставете месото да престои в нея за 20ина минути.

Прецедете продуктите, така че да запазите месото, лимонената трева, дафиновия лист и джинджифила.

Отделете месото и го запържете заедно с олиото и малко сол на силен огън в тенджера, така че месото леко да покафенее от всички страни.

Отделете телешкото и запържете лука в същата тенджера, докато поомекне.

Добавете доматите и гответе на слаб огън, докато се сгъсти.

Върнете телешкото обратно в тенджерата и добавете запазените продукти от маринатата заедно с анасона и достатъчно вода и вино да покрият месото в пропорция 2 вода:1 вино.

Гответе на слаб огън, докато месото полуомекне, като доливате вода, ако се наложи.

Нарежете морковите и картофите на едри парчета (2-3 см) и ги добавете към ястието. Долейте достатъчно вода да се покрият зеленчуците.

Гответе на слаб огън, докато морковите и картофите омекнат. Ако обичате супата по-гъста, може да намачкате няколко парчета моркови и картофи.

Махнете лимонената трева, дафиновия лист и анасона. Добавете сол и черен пипер на вкус и сервирайте топло с варен бял ориз или френска багета.

Синът им Адриан пред коледната елха в дома им в Америка.

 

 

РЕГЛАМЕНТ

“Мастър шеф” е едно от най-рейтинговите телевизионни предавания по света. Излъчва се в над 40 държави в няколко версии - основната, каквато е у нас - неизвестни любители готвачи се състезават помежду си. Другата е за професионалисти, в Америка много популярен е вариантът с известни личности от шоубизнеса, а в някои страни има и “Мастър шеф”, адаптиран за деца. През 2012 година в Австралия се появи и петата версия, която събира най-добрите готвачи, които са участвали в предаването.

Би Ти Ви излъчва шоуто 3 пъти седмично в праймтайма си - от вторник до четвъртък. Но общо взето регламентът навсякъде по света е един. Първото предизвикателство е “Кутията на Мастър шеф”. В нея има 10 продукта, но и един, който е уловка. Журито избира победителя. Този, който се е справил най-добре, влиза в склада, за да избере продуктите, с които участниците да готвят във втората игра - теста за креативност. Всичко това Би Ти Ви излъчва във вторник.

В епизодите в сряда победителите от двете игри се състезават за имунитет, който им гарантира оставане в шоуто поне още една седмица. След това има състезание между трима от участниците, които са се справили най-зле в теста за креативност. Това е т. нар. стрес тест. Журито определя кой от тях отива на елиминация.

Тя е в четвъртък, когато участниците са разделени на 2 отбора. Екипът, който загуби това състезание, плюс участникът, който се е провалил на стрес теста, се състезават помежду си за оставане в шоуто. Журито определя кой да си тръгне завинаги от играта.

Ву заедно със семейството си

 

 

 

НЕГОВИЯТ ВЪЗХОД...

Семейството. Ву и Ралица се запознават по време на студентските си години в Северна Каролина. Синът им Адриан е на 3 години.

...И ПАДЕНИЕ

Напуска работа, когато е на върха. През 2013 година Ву работи за сайта на американския тв канал Ен Би Си, а съпругата му - в “Майкрософт”. Напускат, за да градят живота си отначало в България.

На алеята на славата в Холивуд

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване