04/19/15 11:19
(http://www.dnevnik.bg/)

Кораб със 700 мигранти се обърна край Либия, спасени са 28 души (обновена)


Кораб, който е превозвал около 700 мигранти, се е преобърнал покрай бреговете на Либия, съобщава агенция Reuters. Инцидентът е станал тази нощ на около 200 км южно от остров Лампедуза, допълва в. Times of Malta.

До момента са спасени само 28 души, като се очаква броят на загиналите да е много голям. Множество тела вече са намерени на либийския бряг. Потвърдени официално са 24 загинали, останалите все още се смятат за изчезнали. Шансовете за намирането на още оцелели обаче стават все по-малки.

Сигналът за бедствието е бил подаден към полунощ местно време. Смята се, че корабът е загубил баланс и се е преобърнал, след като мигрантите са се преместили от едната му страна поради приближаването на търговски кораб, чието внимание са искали да привлекат.

Това е поредният инцидент с кораб с мигранти. Само преди около седмица друг кораб потъна в същия район, като се смята, че са загинали около 400 души. Спасени тогава бяха само 150 души.

От началото на годината до сега над 31 хил. мигранти са достигнали бреговете на Италия чрез кораби. Голямата част от тях са превозвани от трафиканти с кораби в лошо състояние, което допълнително увеличава риска от инциденти.

Само в периода 10-17 април т.г. италианската брегова охрана е спасила 13 500 души, казва неин говорител пред БиБиСи. Общо загиналите в инциденти мигранти са 900 от началото на годината.

Очаква се на 20-ти април външните министри на страните-членки на ЕС да се срещнат в Люксембург и ще обсъдят какви мерки да се предприемат за спасяването на мигрантите и намаляването на инцидентите. Върховният представител на Съюза за политиката за сигурност Федерика Могерини заяви, че това, която се случва по южната граница е неприемливо за съюз, построен на основата на солидарността и човешкото достойнство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване