04/19/15 15:07
(http://pik.bg)

Политолог: САЩ трябваше да предприеме силови действия срещу групировките подобни на „Ислямска държава”

Политолог: САЩ трябваше да предприеме силови действия срещу групировките подобни на „Ислямска държава”

САЩ трябваше да предприеме силови действия срещу групировките подобни на „Ислямска държава”. Това каза политологът проф. Филип Узунов, предаде агенция "Фокус".

По думите му администрацията на Обама не е била достатъчно активна във външнополитическите отношения. Той обясни, че това се дължи на факта, че това е последен мандат на американския президент, както и на това, че той е неолиберал, клонящ към социализиъм, или социалиберал.

„Мисля, че външната политика на САЩ не беше достатъчно активна, за да се появят такива сурогати като „Ислямска държава” и прочие групировки, особено в Северна и Централна Африка, които заплашват целия регион с радикален джихадизъм”, заяви политологът.

По думите му обаче САЩ си остават глобалния политически военен лидер. Той определи Щатите като страна с глобален военен обсег.

„Ако я няма нейната мироопазваща мощ, конюнктурите от най-различен характер, включително от етнически, религиозен, етноконфесионален и т.н., ще продължават с пълна сила. Така че не смятам, че американците трябва да се оттеглят”, посочи проф. Узунов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване