04/19/15 16:21
(http://pik.bg)

С ретро велосипед и облекло от туид на стилно дефиле в центъра

С ретро велосипед и облекло от туид на стилно дефиле в центъра

Класа и стил чрез елегантно и спокойно каране на колело в центъра на София демонстрираха няколко десетки столичани и гости на столицата на всякакви възрасти.

В Световния ден на велосипеда, който традиционно се отбелязва на 19 април още от 1943 година, днес облечени в ретро облекло и качени върху ретро велосипеди участниците в инициативата Elegant Ride Style си поставиха за цел да подобрят отношение към велосипедистите в София, да се позабавляват и да насърчат повече столичани да използват своя велосипед по улиците на града. Всички участници получиха стартов номер, като на колело се качиха деца, младежи и възрастни, а някой от ретро велосипедите бяха оборудвани с кош, чрез който участие в похода взеха и домашни любимци.

Подобно събитие се организира в България за втори път, като за последно ретро велосипедисти се разходиха на бавен ход из София през септември. Идеята на организаторите е всяка година мероприятието да се провежда по два пъти - в началото на пролетта и на есента. Целта е по забавен и красив начин хората да бъдат подканени да използват в градски условия своите велосипеди. Не на последно място събитието дава възможност за комбинация между мода и фотография по улиците. Стилното вело приключение носи името Elegant Ride Style, като предварително бяха поставени условия към участниците - да бъдат спретнати, с почистени возила и стилни костюми вдъхновени от модата на миналия век.

Участниците се бяха екипирали със сака от туид и вълна, ретро шапки, ефирни поли и пелерини, шалчета, папионки, вратовръзки и други. Повечето от участниците са научили за събитието от "Фейсбук", където от седмици върви активна рекламна кампания. "Идеята е страхотна, това е едно връщане към стила. Идеята е, че всеки може да използва колелото за всекидневна употреба, да се движи спокойно без да създава стресови ситуации", обясни един от най-колоритните участници и добави, че в крайна сметка всеки велосипедист означава една кола по-малко в центъра на града. Малко по малко в София се работи за осигуряване на по-добри условия за използване на велосипед, но все още условията не са никак добри, признаха повече от участниците.

Част от тях държаха да запазят своето добро настроение и да не коментират инфраструктурни проблеми точно днес. Други обаче признаха, че идват да се включат в Elegant Ride Style именно като знак на протест срещу лошите условия за велосипедистите в столицата. "Искам да пропагандирам елегантното обличане не само за велосипедизъм, а изобщо, защото съм малко възмутена от небрежността, с която хората се отнасят към всекидневието си", сподели мотивацията си друга от участничките. Концепцията е за възраждане на туида като материя и набира широка популярност в световен мащаб, разказа един от организаторите. Той бе доволен, че през септември при първото издание на мероприятието участниците са били значително по-малко от днес. Идеята е също така да са намали лудостта по улиците, като според него условията се създават от отношенията между хората и поведението на пътя, а не толкова от инфраструктура.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване