04/20/15 06:01
(http://www.klassa.bg/)

US изтребители превземат небето ни

 Супермодерни изтребители на САЩ F-15 ще опитат да завладеят небето над България днес. Мисията им е част от второто издание на българо-американската тренировка „Тракийски орел”, което стартира тази сутрин.

 

За целта в петък приключи пребазирането на щатските бойни самолети от състава на Националната въздушна гвардия на щата Луизиана в авиобаза Граф Игнатиево. Българските ВВС ще участват в ученията с изтребители МиГ-29 и щурмови аероплани Су-25, както и със зенитно-ракетен комплекс „Куб”. Сухопътни ни войски също ще се включат в съвместната тренировка със своя зенитно-ракетен комплекс „Оса”.

 

Полетите в рамките на „Тракийски орел 2015” ще продължат до 30 април, съобщиха от ВВС.

 

През следващите 10 дни

 

българските пилоти заедно с американските си колеги, както и Сухопътните ни войски ще подобряват уменията си, изпълнявайки различни мисии-от въздушен бой до зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната.

 

„Целта на „Тракийски орел 2015” е постигане на висока оперативна съвместимост на българските ВВС при участие в

 

операции под егидата на НАТО

 

и за повишаване теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка на личния ни състав, както и усъвършенстване на процедурите по всестранна логистична поддръжка. Това учение се провежда по Плана за съвместна българо-американска подготовка на двете страни, в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната”, подчертаха от родните ВВС.

 

Активните съвместни българо-американски тренировки стартираха паралелно с други такива в Югоизточна Европа от полигона „Ново село” преди броени дни. Там в рамките на учението „Платинен лъв” 300 морски пехотинци от САЩ и български войници проведоха антибунтовническа операция. Междувременно американският ескадрен миноносец „Джейсън Дънам” се включи във военни учения в Черно море, които са част от операция „Атлантическа решителност“ в България и Румъния.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване