04/20/15 06:35
(http://www.klassa.bg/)

Акция срещу споразумението за свободна търговия с ЕС

 Около 20 000 души излязоха на протест в Мюнхен срещу споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС, чието официално наименование е Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), предаде ДПА.

 

Десетки хиляди излязоха по улиците на 53 града в Испания, за да се присъединят към световната протестна акция против споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС, която се проведе в 700 града по света в събота. По данни на координатора на протестите в Германия – обединението Attaс Deutschland, в Мюнхен са протестирали около 20 000 души, в Лайпциг - хиляда, в Щутгарт - две хиляди души. Според полицията, цитирана от германската агенция ДПА, в протестите в Щутгарт в събота са участвали близо хиляда демонстранти, в Улм - почти 1200, в Кил - 600. В протестите в центъра на Берлин, според Attaс Deutschland са се включили около 4000 души, а според полицията – 600.

 

В най-многочислената акция в Мадрид –

 

в шествието от  фонтана

 

на Нептун на площад „Кановас дел Кастильо” до площад „Пуерта дел Сол” са взели участие, по оценка на организаторите, около 50 хиляди човека. Към акцията са се присъединили различни обществени движения, в това число защитници на околната среда, профсъюзи, както и партиите „Подемос” и „Обединена левица”. Те са издигнали лозунга „Планетата и хората не са товар”.

 

Демонстрациите в други европейски държави също привлякоха протестиращи, включително 2000 души в Брюксел и Хелзинки, и около 300 души във Варшава и Прага.

 

Протестите се проведоха в момент, когато представителите на САЩ и ЕС се готвят да подновят преговорите в Ню Йорк в понеделник. Спора-зумението не само ще премахне и без това ниските търговски тарифи, но и ще уеднакви регулациите до безпрецедентно ниво, засягайки стоки и услуги в подробности до сиренето „Рокфорт” и осчетоводяването. Но активистите в Европа са убедени, че

 

в преговорите има задкулисие

 

Най-спорната част от сделката включва клауза, позволяваща на корпорациите да съдят правителства в съдилища над националните закони.

 

Подготвяното търговско споразумение със САЩ цели да намали регулаторните бариери и да облекчи достъпа до пазарите. Според критиците на това споразумение има много голям риск то да ограничи демократичните права.

 

Опасенията са, че в бъдеще големите корпорации ще имат още по-голямо влияние върху законодателните процеси.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване