04/20/15 06:10
(http://www.klassa.bg/)

Бум на телефонните измами

 Телефонните измами в столицата са се увеличили през последните седмици. Прилагат се нови схеми, които да заблудят жертвите и да ги провокират да си дадат спестяванията и ценности, съобщи по bTV Ивайло Величков от СДВР. Най-новият сценарий на измамниците е, че близък на жертвата е пострадал при избухване на газова бутилка или бойлер.

 

Друг вид подвеждащото обаждане е, когато измамникът се представя за полицай и предупреждава, че върлуват телефонни измамници и при такова обаждане трябва да позвъни на тел. 112. Следва ново обаждане по схема за нужда да се помогне на изпаднал в беда  близък човек. Нароченият за жертва първоначално не се хваща на въдицата, но след разговора решава да позвъни на тел. 112 и да провери има ли такъв инцидент. Той се опитва да набере спешния номер, но когато

 

отсреща мошеникът не е затворил линията

 

на какъвто и телефон да иска да се обади човекът той се свързва с измамника. „Отсреща вдига уж полицай и му казва да събере пари, и жертвата пак дава парите”, обясни Величков.

 

Измамници пробваха да преметнат старица с 22 000 евро за златни пирони. Жената обаче нямала толкова много пари. Самата тя предложила на мошениците да им даде всичките си спестявания и златните си монети, само и само племенникът й да оцелее.

 

Пенсионерката, която се вързала на наглите измамници, е от Първомай и е на 84 г., съобщиха от полицията в Пловдив. Около 12 часа в събота на бабата й се обадил по стационарния телефон мъж, който се представил за полицай. Той й поискал грандиозната сума от 22000 евро, като й обяснил, че става дума за спешна операция на пострадалия й племенник. За да бъде максимално убедителен, мошеникът заявил, че след операцията платената сума ще бъде възстановена от Здравната каса. Пенсионерката се вързала, но признала, че няма толкова много пари. Притеснена, тя сама предложила на мошеника да му даде каквото има. Приготвила

 

пакет със 700 лв. и 15 златни монети

 

Около 14,30 ч. пред дома й се появил непознат и бабата му хвърлила през терасата си пакета с парите и ценностите. Два часа и половина по-късно по същата схема – пари за златни пирони, се вързала и баба на 81 г. от Пловдив. Този път на телефона й се обадил мнимия д-р Петров, който й съобщил, че дъщеря й е ранена в катастрофа. Бабата събрала колкото пари имала вкъщи, поискала заем и от съседи, като в крайна сметка успяла да даде на мошеника 2 390 лв. Няколко часа, след като предали парите, и двете старици успели да се свържат със своите близки. Така разбрали, че роднините им изобщо не са пострадали и не е имало нужда да броят пари на непознати.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване