04/20/15 10:01
(http://pik.bg)

Изследване: Корупцията е по-голяма в общините

Изследване: Корупцията е по-голяма в общините

Колкото повече пари получава една община, толкова по-вероятно е да се повиши мащабът на корупция. Това е извод от изследване за периода 2004-2005 година на корупционни практики при разпределяне на средствата за възстановяване на общините след наводненията. Проектът е реализиран от Европейската банка за Европейската банка за възстановяване и развитие. Данните от него представи пред БНР Елена Николова:

"Зависимостта между пари и корупция е по-голяма в общините, където няма висок обществен контрол, когато няма силни медии. Другото, което откриваме е, че тези кметове, които открадват по-малко пари, след това има по-голяма вероятност да се кандидатират за преизбиране през 2007-ма година, т.е кметовете очакват, че по някакъв начин избирателите ще ги накажат и в тези общини, в които има такова очакване, те открадват по-малко. Основният извод е, че за да се прекрати корупцията, свързана с такива средства, като помощите за наводнения, трябва да има добър обществен контрол."

Данните в изследването показват още, че дейностите по възстановяването след наводненията се извършват от фирми, близки до тройната коалиция, която управлява страната в посочения период, както в общините, чиито кметове са от партиите във властта, така и в общините с кметове от опозицията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване