04/20/15 06:37
(http://www.klassa.bg/)

Кремъл отрича за сделка с Атина

 Не е имало договореност с Гръция за предоставяне на Атина на аванс от 3 до 5 милиарда евро в рамките на проекта за прокарване на участък от газопровода “Турски поток” на гръцка територия, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

 

Не, не е имало. Путин сам каза на пресконференция, че никой не се е обръщал (с искане) за помощ. Естесвено въпросът за енергийното сътрудничество е бил поставян. Естествено след преговорите на високо равнище са се договорили, че на експертно равнище ще бъде направено проучване на всички въпроси, свързани със сътрудничеството в сферата на енергетиката, а Русия не е обещавала финансова помощ, защото никой не я е искал, каза Песков в интервю за радио “Business FM”.

 

Среща на гръцкия премиер Алексис Ципрас с руския президент Владимир Путин се състоя на 8 април в Москва.

 

За това, че Москва ще предостави на Атина аванс от 3 до 5 милиарда евро в рамките на проекта за прокарване на участък от газопровода “Турски поток” на гръцка територия, съобщи завчера интернет изданието “Шпигел онлайн”, позовавайки се на представител на управляващата Коалиция на радикалната левица СИРИЗА, запознат с хода на преговорите. Гърция планира да подпише във вторник споразумение с Русия в областта на енергетиката.

 

Според “Шпигел” средствата, които ще бъдат преведени от Руската федерация, ще бъдат авансова част от бъдещите приходи на Гърция от транзита на газ през нейната територия към Европа.

 

От своя страна финансист №1 на Германия Волфганг Шойбле заяви, че би се радвал, ако предполагаема енергийна сделка с Москва донесе на Гърция нови доходи, но такава сделка според него няма да реши финансовите проблеми на Атина. По-скоро тези средства ще бъдат недостатъчни, за да запълнят дупката в гръцките финанси.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване