04/20/15 06:05
(http://www.klassa.bg/)

КТБ не е работила като банка

 „Една от причините за фалита на КТБ е именно тази, че банката не е работила като банка.“ Това констатира депутатът от РБ и зам.-шеф на анкетната комисия в НС, която нищи кои държавни институции са проспали източването на трезора, Димитър Танев. В интервю за БНР той изрази мнение, че КТБ се е движела на ръба на закона.

 

Танев призна, че е изненадан от данните публикувани от бившия изпълнителен директор на банката Илиан Зафиров, според които КТБ притежава редица големи български компании. „Не знам дали наистина това е вярно, но това показва изкривената дейност на тази банка. По закон банката няма право да придобива собствености в предприятия, да придобива фирми и. т. н.“, заяви Танев. По думите му ако има  инвестиционна дейност, което е на ръба на закона, това се с случвало в годините и то в огромни мащаби. „Всъщност една от причините за фалита на КТБ е именно този, че банката не е работила като банка. Когато тя е определяла лихвите, които е давала на съответните депозити, те не са били свързани с пазарната конюнктура, с нивото на останалите участници на пазара, а са свързани именно с една много активна икономическа дейност по посока придобиване на предприятия, която аз съм убеден, че не е редно“, коментира депутатът.

 

„Това, което се наблюдава е, че КТБ е моделът „Никой”. Моделът „Никой”, който казва, че никой не знае, никой не е чувал, никой не е видял“, констатира още Танев „Очевидно има много сериозни пропуски в законодателството, но аз съм убеден, че работата на комисията трябва да продължи, дори с укорени темпове, за да установим наистина имало ли е такива сериозни инвестиции, как са направени, обезпечени ли са те по надлежния ред, имало ли е инвестиции на свързани лица, това са истинските въпроси“, допълни той. Депутатът обяви, още че на следващото си заседание анкетната комисия ще изслуша шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Очакванията към родното ФБР освен за бързи реакции при получени сигнали били да има и превантивна функция във финансовия сектор.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване