04/20/15 08:07
(http://www.klassa.bg/)

МВР се управлява от бюрократи

 - Г-н Попов, гранични полицаи излязоха на протест в Елхово, недоволни от работното си време. Чуха се обвинения срещу вашия синдикат, че извивате ръцете на ръководството на МВР. Този път не за пари, а за повече почивни дни. Така ли е, какъв е проблемът?


- Категорично не е така. В края на 2013 г., когато започна операцията по българо-турската граница, колегите бяха прехвърлени от 24-часови на 12-часови смени. Дали ще се работи по едно денонощие, или по половин, това не променя времето за почивка. Да, при едната ситуация се получава по-дълга почивка между две дежурства. Но протестът е за друго. Става дума най-вече за района на Малко Търново, където голяма част от колегите пътуват от Бургас. Това са около 80 км в едната посока. През летния сезон пътищата започват да се натоварват изключително сериозно. И тези 80 км се пътуват час-час и половина в едната посока. При 12-часовите дежурства се пътува двойно повече и част от почивките отиват в движение, а при 24-часови смени - по-малко. Този проблем бе поставен още в началото на 2014 г. пред ръководството на Граничната полиция. Оттам ни увериха, че това е временно, до края на операцията. Смяташе се, че ще приключи през март-април 2014 г., но тя продължава и досега.


- След инцидента с вашия колега Асен Асенов, който загина в камион с 15 граничари, какво от обещаното за промяна в условията, при които работите, вече е факт? Купи ли се нова техника, строят ли се нови пътища?


- Проблемите по тази граница продължават да си стоят. Миналата година от предишния вътрешен министър Веселин Вучков чухме, че предстои назначаване на 200 държавни служители и още 500 работещи по трудовоправно отношение, които да бъдат насочени към турската граница, за да се прекратят командировките. В момента има конкурси за едва 100 служители. Това е твърде малко. Друга тема е, че те могат да започнат работа едва след поне девет месеца. Така че командировките на служители от Граничната полиция от трите близки до турската граница регионални дирекции продължават. Надяваме се скоро да започне да се строи новата ограда. Но за пътища нямаме никакви индикации, че ще се правят.


- Още ли извозват полицаите като чували с картофи?


- Вече не в подобни камиони, а в автомобили с висока проходимост. Но факт е, че много голям процент от техниката е аварирала. Може би около 30% от автопарка не е годен за употреба. Страхувам се, че казвам много оптимистичен процент. Едва преди дни бяха получени още два автомобила за извозване на задържани незаконни емигранти. Това означава, че повече от година в този район чужденците и служителите пътуват в едни и същи превозни средства. Рискът от зарази е огромен. Няма предпазни средства, дезинфектанти.


- Месец преди трагедията село Горно Ябълково, където стана катастрофата с граничните полицаи, попада в критичен доклад, че инфраструктурата е много лоша и има опасност от инциденти. Защо не бе взета навреме някаква мярка?


- В тази трагедия не ми се задълбава. Интересният факт е, че това се случи на един малко по-добър участък от пътя. По границата има много по-лоши участъци. По времето на Вучков бе създадена работна група с участието на синдикатите. След това се написа доклад от 30-40 страници, обхващащ почти всички проблеми. Днес решените въпроси са твърде малко. Мога да ви дам един пример. Поискахме през януари от министъра да разреши носенето на камуфлажни униформи от служителите, които са в операция. Вучков дори отиде една крачка по-напред - служителите получиха такива униформи допълнително. Защото колегите, които отиваха в командировка, имаха по един-единствен комплект. При тези условия на работа дрехите се амортизират много бързо. По принцип повечето колеги от други структури на МВР пък не са получавали униформи вече може би четири години.


- Как карате с по една униформа? Искате да кажете, че полицията остава без облекло.


- Вече някои започнаха да пишат докладни, че униформата им е негодна за носене и ще отидат на работа цивилни. При скорошната ни среща с новия министър Румяна Бъчварова я предупредихме за това. Наложително е тази година да получим нови служебни дрехи. Изпратете едно запитване в складовете колко униформени облекла има. Моето предположение клони към нула.


- Интересно дали има друга европейска държава с подобен проблем - полицията й да е гола и боса?


- Знам, че в Македония, която обаче не е в Европейския съюз, има сходен проблем. Там също като при нас има годишен лимит за служебно облекло и те в момента изпитват затруднения да получават дрехи. Нашият лимит е 400 лв. на година. Друг е въпросът, че за да се снабдим с пълен комплект от новите униформи, отиват над 1000 лв. - за лятна и зимна униформа, обувки и др. Проблемът е, че униформи просто няма. Ще ви дам и друг пример - с Германия. Там при започване на работа ниският изпълнителски състав в Бундес полицията получава всичко нужно, и то не по една бройка - ризи, панталони, обувки и т.н. Ако нещо се скъса или повреди, полицаят отива в специализирани магазини, където ги подменя. Ръководният състав си купува служебните дрехи, но затова пък получава добавка към заплатата.


Аз не нося от новия модел униформи, въведени преди около 4 г., защото длъжността ми не го изисква. Доскоро моето служебно облекло бе строеви панталон и риза и като съм закъсвал, съм си шил.


- Министър Бъчварова обеща ли скоро нови дрехи?


- Да, но все пак е минало твърде малко време. Още нещо много важно поставихме на вниманието Ӝ. От доста време се създава впечатлението, че МВР не се управлява от политици, а от бюрократи. Редът в тази държава, установен с конституцията и законите, е, че министерствата се ръководят от политици, избрани от парламента. Дали обаче министърът реално управлява министерството? Или го управляват служители в две, три или четири административни дирекции, които предоставят на министъра това, което те смятат, че трябва да се случи? И хоп, то вземе, че се случи. Понякога то е в ущърб на служителите, друг път - в ущърб на работата. Това е нещото, което аз лично казах на министър Бъчварова. Че очакваме да започне да ни управлява политик, а не просто юрисконсулти, счетоводители и други чиновници.


- В момента провежда ли се реално някаква реформа в МВР, която да подобри дейността на ведомството? Беше дадена заявка, че ще се съкращават началнически постове, ще се откриват нови оперативни длъжности.


- Министър Вучков твърдеше, че ще пренасочи работещите в канцелариите на бюра към оперативна работа, към работа на терен. Трябваше да бъдат съкратени 2500 незаети бройки, защото по действащия през февруари устройствен правилник щатът трябваше да е от 49 500 души, а той беше към 52 000. Основният процент от орязаните щатове обаче е за служители, работещи на терен. Много малко са тези от главните дирекции.


- Тоест местата за униформени, оперативни работници...?


- Да. Бяха съкратени такива незаети щатове просто защото от другия тип щатове нямаше незаети. Още нещо важно. Така наречената административна реформа предвижда след 1 април назначенията на административни длъжности да стават не по реда на Закона за МВР, а по реда на Закона за държавния служител. Допускам, че по тоя начин биха могли да се реализират някакви икономии. За нас обаче не е ясно правени ли са изобщо някакви финансови разчети. Питали сме и отговор не сме получавали. Този въпрос ни вълнува. Защото, оказа се, правим нещо, наречено реформа, без да сме си направили предварително сметката какъв ще е ефектът от нея. Проблемът има и друга страна. Сега спокойно може да очаквате на две еднакви длъжности при идентични задължения двама души да получават различни пари и нива на социална защита, защото единият, който е назначен преди въпросната дата, работи по Закона за МВР, а другият, който е назначен след това, по Закона за държавния служител. Къде ще отиде мотивацията?!


- Политиците приемат много от вашите искания, защото, извинете, но те гледат на полицаите и като на армия от гласоподаватели. Гражданите обаче невинаги са доволни от качеството на „услугата сигурност“, която получават от служителите на реда. Съгласен ли сте с подобна оценка?


- Услугата, която предоставяме, според нас би трябвало да е с по-високо качество. Но нека попитаме хората навън, гражданите, какво те очакват и разбират под услугата „сигурност“, която им предоставя МВР. Къде според тях работата куца, защото куца и ние, служителите, сме убедени в това. МВР трябва да се отвори към обществото.


- Вероятно хората ще ви кажат, че искат повече разкрити кражби, по-малко грабежи, повече качествени разследвания, които да завършват с осъдителни присъди.


- Има един куп други въпроси. Например колко време чакат за административна услуга, да кажем. На един форум, на който обсъждахме тези проблеми, представител на неправителствена организация ми каза директно: вижте какво, на мен не ми е виновен премиерът, министърът или директорът на някоя главна дирекция в МВР. На мен ми е виновен полицаят срещу мен. Аз очаквам нещо от него, той не ми го дава. И това е съвсем нормално. Обаче следващият въпрос е дали причините полицаят да не предлага нещо качествено са у него, у колегите му, или са извън тях.


- Какво искате да кажете, къде са „гнилите ябълки“?


- Ако някой смята, че може да започне и да завърши реформа в това тежко министерство в рамките на месеци или на година-две, значи е непоправим оптимист. Както казах вече, важно е да знаем каква визия искаме да има полицията. След това нека седнат експерти - от МВР, от други министерства, от неправителствени организации, синдикатите, и да помислят какво да се направи, за да се отговори на очакванията на гражданите. И другата стъпка е на базата на това политиците да постигнат консенсус. Да изберат работеща схема, да направят план за реформа. Да приемем, че тази реформа ще продължи не година-две, а може би 10. Политиците трябва да са съгласни всеки следващ министър да надгражда направеното от предшественика му, а не да прави точно обратното на него. И всеки път да се тръгва от нулата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване