04/20/15 13:39
(http://pik.bg)

Румен Петков: Не бива да се премахва дезинфекционният режим за животни на границата ни с Турция

Румен Петков: Не бива да се премахва дезинфекционният режим за животни на границата ни с Турция

"Не бива да се премахва дезинфекционният режим за животни на българо-турската граница." Това заяви днес във Варна Румен Петков - зам.-председател на НС на ПП АБВ, предаде агенция "Фокус".

 Той допълни, че наскоро министърът на земеделието е премахнала дезинфекционните пунктове от тази граница. За това са алармирали животновъди от пограничните райони, които се опасяват, че от Турция отново ще проникнат опасни болести по домашните животни.

„Само на шап огнищата в Турция са над 2 000. Тази болест е нелечима. Единственият изход е унищожаването на заразените животни и тяхното заравяне в земята”, посочи Румен Петков.

Той добави, че от АБВ ще отправят парламентарно питане защо земеделското министерство е премахнало дезинфекционния режим за животни на границата с Турция.

"Там са идентифицирани 13 заболявания, повечето от които се пренасят по механичен път", заяви Румен Петков.

Той ще настоява затворените пунктове за дезинфекция да възстановят работа.

„От международното бюро по заболяванията на животните във всяка една от страните ясно са определили Турция като страна с множество опасни болести по животните. Успоредно с това, само за периода от месец май до края на миналата година, от този тип дейност в Агенцията по безопасност на храните са постъпили приходи от 7,5 млн. лв. Кой ще ги компенсира? И защо с лека ръка се лишаваме от тези приходи?“, попита Петков.

Той припомни, че преди три години стотици животни в пограничните с Турция райони са били унищожени защото са се заразили с шап.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване