04/25/15 13:19
(http://pik.bg)

В Аспарухово се вдигнаха на протест срещу настаняването на роми в квартала

В Аспарухово се вдигнаха на протест срещу настаняването на роми в квартала

Жители на квартал "Аспарухово" във Варна излязоха на протест заради поректа на общината за изграждането там на блок и къщички за социално слаби. Хората се опасяват, че в жилищата ще бъдат настанени роми от съборените къщи в ромската махала "Максуда". Наталия Кирова обясни:

Мисля, че тук ще дойдат хора, които до вчера са живели в картонени колиби и изведнъж ще ги цивилизоваме в блокове. Единият вариант е да се разчисти градската част, където в момента се намират техните жилища и това не ми харесва да е бъдещето на квартала.

Драганка Маркова обаче, която живее на улица Горна студена, където беше епицентърът на бедствието в "Аспарухово", каза, че се опасява не от ромите, с които е добра съседка, а от свлачищните процеси:

При нас определено мога да кажа - циганите са добри хора. Моят двор не се заключва, нищо не се открадва. Никакво лошо отношение, даже сме на приятелски начала. Лошо не съм видяла от хората. 

Зам. кметът на район "Аспарухово" Радослав Коев каза, че 300 са молбите за жилища в района. Те ще се разпределят от местната комисия. Дали наистина обаче там ще се настаняват роми от "Максуда":

Няма как да стане по две причини. Щом социалните жилища са изградени на наша територия по наредбата на община Варна всички социални жилища са разпределени по райони и никъде другаде не се разпределят жилищат. В наредбата пише, че обитателите им трябва да живеят в квартала поне пет години. Извън това трябва да отговарят на ред социални изисквания. 

На финала на протеста хората поискаха среща с кмета на града Иван Портних, който да им обясни проекта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване