04/25/15 05:41
(http://www.klassa.bg/)

Василев пусна клип компромат срещу Искров

 Клип компромат срещу гуверньора на БНБ Иван Искров пусна забегналият зад граница мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев.

 

Видеото беше разпространено от предаването по Нова TV “Господари на ефира” и показва как Искров и Василев изпълняват в дует в неформална обстановка македонската песен „Назад, назад, моме Калино”. От предаването не казаха как са се сдобили с видеото, нито кога е заснето и кой е „операторът” на изпълнението. По-късно вечерта вчера обаче агенция ПИК разкри, че клипът е от личната колекция на банкера беглец и е предоставен на Нова TV. Според източниците на агенцията преди това пратеникът на Василев е ходил и в bTV да предлага стоката, но оттам са го отрязали. „Цветан Василев съзнателно е пуснал видеото, за да уязви Иван Искров, когото обвинява за фалита на КТБ“, твърдят източниците на ПИК. В коментар на лентата вчера от БНБ заявиха, че „управителят на БНБ няма да се поддаде на каквито и да е опити за натиск и отклоняване на общественото внимание и във всичките си действия се е ръководил от върховенството на закона”. От централната банка посочиха също, че никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, „не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка”.

 

В разпространеното вчера становище от БНБ обявиха също, че ще обжалват частично решението от сряда на Софийския градски съд, с което КТБ бе обявена официално във фалит. Частта от становището на магистратите, срещу която централната банка ще подаде иск, е за началната дата на неплатежоспособността. В решението си СГС посочи за такава 6 ноември 2014 г., когато БНБ отне лиценза на КТБ. Според екипа на Иван Искров обаче за такава трябва да бъде определена датата 30 септември 2014 г. „Тогава КТБ е отчела отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност със своите финансови и надзорни отчети. Както е известно, когато собственият капитал на банка е с отрицателна величина, Управителният съвет на БНБ задължително отнема лиценза й, което е направил със своето решение от 6 ноември 2014 г. на база отчетите на банката към 30 септември 2014 г.”, гласи становището на БНБ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване