04/25/15 09:53
(http://www.klassa.bg/)

Депутати предлагат 10-годишна давност за дългове

 10-годишна давност за дългове на граждани предлагат депутати от ГЕРБ с проект за промени в Закона за задълженията и договорите. 

С изтичането на десетгодишен давностен срок, се погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено. Това е записано в предложението им за създаване на нов член 112 в закона. Проектът е публикуван на сайта на Народното събрание.

Предвижда се формулировката да не се прилага за задълженията на физически лица, упражняващи търговска дейност като еднолични търговци.

Тя няма да важи и при дългове, при които има обезпечение.

"В последните години се наблюдават редица случаи на изпълнителни производства срещу граждани, които продължават над десет години, а в някои случаи и по петнадесет и повече години. През цялото това време на длъжника се начисляват лихви, такси и разноски, които в повечето случаи многократно започват да превишават главницата. Изпълнителните производства могат да продължат до безкрайност, въпреки че длъжникът е загубил голяма част или цялото си имущество и е в обективна невъзможност да изплати своите дългове. Съгласно действащото законодателство при смърт на длъжника, изпълнителните действия продължават срещу неговите наследници", обясняват в мотивите си вносителите.

В повечето европейски държави има въведен регламент за потребителки фалити, но в Република България към настоящия момент няма нормативна база и нужните условия за въвеждане на процедури на потребителска несъстоятелност.

Алтернативно решение за избягване на съществуването на фигурата „вечния длъжник“ е въвеждане на десет годишна абсолютна погасителна давност по отношение за физическите лица. В момента в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) е въведена обща пет годишна давност и се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок и три годишна давност за вземанията за възнаграждения за труд, за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор, за наем, за лихви и за други периодични плащания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване