04/25/15 09:33
(http://pik.bg)

Евродепутатът Емил Радев почете 100-годишнината от трагичните събития, при които загинаха 1,5 млн. арменци

Евродепутатът Емил Радев почете 100-годишнината от трагичните събития, при които загинаха 1,5 млн. арменци

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев почете паметта на 1,5 млн. арменци, станали жертва на трагичните събитие преди 100 години в Османската империя. Евродепутатът положи венец пред паметника до община Варна, където на 24 април арменската общност организира възпоменателна церемония. На нея присъстваха още  зам.-кметът Тодор Иванов, районни кметове, представители на редица институции. Множество граждани се включиха в шествието, което потегли от арменската църква „Св. Саркис”.

Само преди дни Емил Радев подкрепи резолюцията, с която Европейският парламент прикани Армения и Турция да подновят дипломатическите си отношения, да отворят границите си и да работят за икономическа интеграция. Евродепутатите приветстваха изказвания на президента и министър-председателя на Турция, които поднесоха съболезнования и признаха зверствата срещу арменците в Османската империя. Резолюцията насърчава Турция "да се възползва от отбелязването на 100-годишнината, за да продължи усилията си за приемане на миналото си, включително с отварянето на архивите, да признае арменския геноцид и по този начин да положи основите на истинско помирение между турския и арменския народ".

Още през 2008 г. Общинският съвет във Варна гласува Декларация за признаване и осъждане на геноцида над арменците в Османската империя 1915 – 1923 г. В качеството си на общински съветник и председател на групата на ПП ГЕРБ във варненския местен парламент Емил Радев бе сред инициаторите за приемането на документа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване