04/25/15 05:29
(http://www.klassa.bg/)

Излизането на Гърция от еврозоната не е блъф

 “Рискът Гърция да напусне зоната на еврото, ако трябва да приеме още мерки за икономии, не е блъф”, заяви гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис, като добави, че никой не може да предскаже какви ще бъдат последиците от такъв изход.

 

В разговор с норвежкия философ Джон Елстер, направен в края на март и публикуван във френско списание, Варуфакис казва, че не е време да се блъфира около преговорите за дълга на Гърция.

 

“Не можем да блъфираме повече. Когато казвам, че ще приключим с това, че ще напуснем еврото, ако трябва да приемем още неустойчиви икономии, това не е блъф”, заяви Варуфакис.

 

На въпрос какво ще се случи, ако Гърция напусне еврозоната и съгласен ли е с европейските политици, според които ефектът на зараза може да се избегне, Варуфакис обяви, че

 

последствията ще бъдат непредсказуеми

 

“Гърция е в менгеме, Грекситът наближава все повече”, коментират световни медии, цитирани от в. “Етнос”.

 

Британският “Гардиън” смята, че финансовите министри от еврозоната в частните си разговори казвали, че имало все още време за споразумение между Гърция и нейните кредитори, но изразявали и мнение, че моментът, в който партията СИРИЗА ще капитулира или Гърция ще напусне еврозоната, все повече наближавал.

 

Вестникът не изключва в крайна сметка да се стигне до някакъв компромис, който да позволи на Гърция да остане в еврозоната, но изтъква, че шансовете за това намалявали с всяка изминала седмица и че скоро кризата щяла да се разрази с още но-голяма сила.

 

Агенция Блумбърг говори за Гърция като за страна, намираща се във “финансово менгеме”, и намеква за европаника.

 

За гръцката криза сп. “Икономист” използва ново понятие – “Гредж”, съчетание на думите “Greece” и “edge” (Гърция и край, на ръба), като изтъква, че страната се намира на ръба на пропастта.

 

“Гърция

 

не е постигнала достатъчен напредък

 

в преговорите с европейските партньори за отключване на крайно необходимите средства от спасителната програма на ЕС и МВФ”, заяви еврокомисарят по валутни въпроси Валдис Домбровскис.

 

“Напредъкът в техническите преговори не е достатъчен, за да се достигне до споразумение по време на срещата на еврогрупата в Рига”, заяви еврокомисарят.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване