04/25/15 05:56
(http://www.klassa.bg/)

Изобретиха електрически ключ с размер на молекула

 В търсене на по-малки и по-малки електрически схеми за наноелектрониката, се разработват все по-миниатюрни устройства и компоненти, пише Gizmag. Германски изследователи обявиха, че са смалили скромния електрически ключ до размера на молекула за пръв път и са доказали, че може да функционира. Толкова малък ключ не би могъл да се задейства механично, разбира се, така че учените са използвали светлина, за да го включат.
Новото устройство с широчина три нанометра е създадено от фотохромна молекула, която реагира химически при контакт със светлина. Молекулата има формата на пръстен, част от който се отваря, когато се изолира от светлината и се свързва отново при достъп на светлина. Благодарение на изключително тънка нанонишка, интегрирана в структурата, при затваряне на пръстена протича електрически ток.
Физикът д-р Артур Ербе смята, че новият компонент, създаден на молекулярно ниво, ще даде възможност за конструиране на по-малки и по-ефективни електронни устройства. „Отделните молекули са най-малките компоненти, които в момента си представяме, че могат да се вградят в процесор“, казва д-р Ербе. Все още съществуват трудности при изключването на молекулата-устройство, но изследователите са уверени, че разрешаването на проблема е въпрос единствено на време. Имайки предвид, че разработката е отнела три години, вероятно завършването на напълно функциониращо устройство ще отнеме доста време. При успех разработката ще отвори врата към производството на малки електронни компоненти и електроника от самосглобяващи се молекули. „ДНК молекулите, например, са в състояние да се подреждат в структури без външна намеса“, обяснява д-р Ербе. „Ако успеем в конструирането на превключватели от самоорганизиращи се молекули, то компютрите на бъдещето ще се правят в епруветки“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване