04/25/15 13:11
(http://www.klassa.bg/)

Компютърна програма диагностицира различни видове рак

  През последните години, изследователите установиха, че групата от болести, познати като “рак”, всъщност са стотици различни заболявания, пише Popular Science. Въпреки че всяко едно от тях се проявява по различен начин, поставянето на точна диагноза на вида злокачествено заболяване е изключително трудно, а има ключово значение за избора на терапия. Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили компютърен модел, който анализира данните на пациента и да предлага диагноза на лекарите. Проучването е публикувано в Journal of the American Medical Informatics Association. 
При първата версия на модела, изследователите са насочили вниманието си към три от най-разпространените видове лимфома - рак на лимфните възли с над 50 разновидности, които трудно се отличават една от друга. Обикновено пациентите преминават през серия от тестове, които определят броя на туморните клетки или броя на лимфоидните клетки с изразени антигени.Това помага на лекарите да поставят правилна диагноза. 
Базирайки се на данни от архивни болнични доклади, компютърният алгоритъм е бил в състояние да създаде модели, които различават едни видове лимфома от други. Програмата е създала сложна картина за всеки пациент, извличайки ключови фрази от заключенията на лекарите. Масоките за диагноза на лимфома на Международната здравна организация от 2008 година са послужили за определяне на параметрите. С помощта на сложна система за моделиране, софтуерът е съчетал данни от всички източници, създавайки графики с най-вероятните диагнози.
Моделът е с десет процента по-ефективен от подобни системи, които включват по-малко данни. Изследователите се надяват, че ще могат да увеличат мащабите на модела си, добавяйки данни за милиони пациенти, за да предоставят възможно най-точни диагнози. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване