04/25/15 05:53
(http://www.klassa.bg/)

Нова генетична терапия дава надежди за предотвратяване на наследствени болести

 Американски изследователи дават надежда, че с помощта на относително проста генетична терапия би могло да се предотвратява предаването на тежки болести от майки на децата им, пише The Guardian. Екип от Института Солк в Калифорния е доказал при опити върху мишки, че една единствена инжекция в ембриона може да коригира мутации в ДНК на митохондриите, които са биологичните батерии, поддържащи здравето на тъканта. 
По-голямата част от клетките в тялото имат стотици хиляди митохондрии, които се наследяват по майчина линия. Мутациите в митохондриалната ДНК причиняват прогресивни и често фатални заболявания, които обикновено засягат сърцето, мозъка и мускулите. За митохондриалните заболявания няма лекарства, но направени наскоро промени в британските закони позволяват извършването на експериментални процедури, наречени митохондриален трансфер, при които митохондриите на ембрион се коригират чрез здрави митохондрии от жена донор. Методът е спорен, тъй като ембрионите носят ДНК от трима души и медицинските рискове, които не са напълно известни, биха засегнали много поколения. 
Американските учени са доказали, че проста и широко използвана процедура за корекция на гени би могла да поправи мутиралите митохондрии в ембрион на мишка и драматично да намали вероятността за предаване на следващите генерации. Новината за постижението идва на фона на информация за китайски учени, които твърдят, че са използвали подобни процедури, за да модифицират генетично за първи път човешки ембрион. Екипът от Китай се е опитал да коригира генетичен дефект, който причинява животозастрашаващо кръвно заболяване, но е открил, че техниката е неефективна и рискована. Ембрионите, използвани при експериментите не са били в състояние да се развият и пораснат като здрави бебета и са били унищожени. 
При проведения в САЩ опит, изследователите са инжектирали в мишия ембрион ензим, който прекъсва ДНК в определени точки. Мишката е имала два вида митохондрии, които са се различавали с една буква от генетичния код. След инжектирането си ензимите са изиграли ролята на молекулярни ножици, които отрязват излишната буква в единия вид митохондрии, оставяйки другия непокътнат. Екипът е провел и друг експеримент, при който е вкарал мутирали човешки митохондрии в ембион от мишка и е направил опит да ги коригира. Ефектът е бил по-малък, но все пак учените са успели да намалят мутациите наполовина. “Повечето митохондриални заболявания се развиват, само ако човек или определен орган носи голямо количество мутирали митохондрии, казва Хуан Карлос Изписуа Белмонте, който ръководи проекта. Той допълва, че митохондриалните заболявания не предизвикват тревога, ако поне половината от митохондриите са здрави. Следващата серия от опити трябва да покаже, дали случайното отрязване на здрави гени причинява проблеми и до каква степен. По думите на Белмонте, само ако се установи, че след прилагане на терапията клетките функционират правилно, тя ще бъде предложена. “Обществото трябва да реши дали иска да продължим напред с техники като тази”, изтъква ученият. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване