04/25/15 05:49
(http://www.klassa.bg/)

Няма саботаж в Иганово, а слаб контрол

 - Г-н Цонев, защо периодично в страната избухват складове с боеприпаси – Челопечене, Петолъчката, Костинброд, Горни Лом и сега в с. Иганово?
- Основната причина е, че липсва контрол. А той се извършва от Министерството на вътрешните работи. Справка за последните 15 години показва, че в България е имало 14 взрива. От тях 3 са в Иганово, а последните два от тях са само в рамките на месец. Впечатление прави, че от 2000 до 2010 г. има само 3 взрива. Всички останали са през последните 5 години. Явно има недостатъци в цялата дейност на МВР по контрола на взривоопасните вещества. Не се извършват превантивни проверки и не се следи целият процес. Да, наистина хората би трябвало да се безпокоят, че тези взривове зачестиха. Много е жалко, че отговорните фактори в правителството, които отговаряха по време на последните взривове в Иганово, доста не компетентно веднага обявиха, че това е саботаж. Има хиляди начини, ако става въпрос за сделка, тя да бъде прекъсната по законов ред. Никой не взривява продукцията на конкурента си заради една сделка.
- А защо тази версия бе тиражирана като основна в първите часове след взривовете?
- Заместник-министърът на икономиката Любен Петров заяви, че това е саботаж, с цел да спаси себе си, тъй като все пак Министерството на икономиката стопанисва и управлява от името на правителството ВМЗ Сопот. Казвайки, че това е саботаж, той веднага хвърли кал върху премиера Бойко Борисов, тъй като ДАНС е подчинена на него. Хвърли кал и върху министъра на вътрешните работи, тъй като контролът се осъществява от МВР. Правителството явно не може да се справи с контрола на боравенето с взривоопасни материали и трябва да бъдат предприети кардинални промени. Ако трябва да търсим отговорност, тя е в МВР. А къде е министърът на вътрешните работи? В Париж, на откриването на изложба в Лувъра.
- Какви кардинални промени имате предвид?
- Самата служба „Контрол на общоопасните средства“ (КОС) към МВР трябва да бъде така преструктурирана, че да осъществява ефективен контрол, да има публичност и прозрачност. Трябва да се създаде възможност гражданите да сигнализират за нередности, тези сигнали да се проверяват своевременно и на тях да се реагира веднага.
- Каква е причината за взривовете?
- Три са основните причини – неспазване на технологията за работа, погазване на мерките за безопасност и човешки грешки. Не са изключени и технически проблеми като късо съединение например, но основните причини за последните взривове са тези.
- Значи вие смятате, че няма саботаж в Иганово?
- Самият факт, че само за месец има два взрива в Иганово, говори за две версии, но в никакъв случай не може да става дума за саботаж. Едната е техническа неизправност в електрическата инсталация, която е предизвикала взривовете. Другият вариант е, че боеприпасите са дефектни и са предизвикали взрива. Същите снаряди гърмяха и миналия път там. Сигурно не е спазена технологията при производството им или някой детайл от тях е направен така, че може да предизвика самовзривяване. Представителите на Министерството на икономиката от Реформаторския блок не трябва да виждат в това нечий опит да ги саботират, а трябва да си изпълняват задълженията. Ние от „Нова алтернатива“ смятаме, че всеки трябва да спазва задълженията си и да носи отговорност. Както ГЕРБ трябва да носи отговорност за МВР, така и Реформаторският блок трябва да носи отговорност за министерствата на икономиката и на отбраната. Появиха се много апели от различни хора срещу министъра на отбраната. МО няма нищо общо със случая. То може само да подпомага и не би трябвало да се иска оставката на министъра точно за този случай.
- Прокуратурата публикува официален доклад за действията в Иганово след последните взривове. От него изплуват стряскащи факти – коне пасат в района, оградата на места липсва. Охраната не може да следи всяко съоръжение и сграда, смените се разминават. Това нормално ли е?
- Прокуратурата в момента се опитва да си изсмуче нещо от пръстите, за да се докаже, че има саботаж. Може да се обърне внимание за това, че разследването се води срещу неизвестен извършител, който държал боеприпасите. Не е ли ясно кой ги е държал? Обяснява се, че охраната се разминавала с половин час, само и само да се допусне, че може да има саботаж и някой може да е влязъл в складовете. По какви причини прокуратурата се интересува дали частни фирми са почиствали вътре и какви коне са пасли там, и стопанинът им дали е влизал с охрана или не? Картината може и да е такава, но няма никакви доказателства за саботаж. А в самото становище на прокуратурата се допуска, че това е възможно.
- Нормално ли е страната ни само за 25 години да се превърне от производител на висококачествена военна продукция в „гробище“ за внос и безразборна утилизация на чужди опасни боеприпаси?
- Въпросът за вноса на боеприпаси от Гърция например и утилизирането им не е някакъв особен проблем. Проблемът е в спазването на технологията и мерките за безопасност. По закон с дейността по взривоопасни вещества извън МО се занимава изключително и само МВР. То контролира, издава разрешителни за транспортиране и дейност и т.н. Така че цялата отговорност е на МВР. През последните 5 години са станали прекалено много взривове – 11.
- Имате ли информация как се внасят тези боеприпаси, какви са изгодите за вносителите и печели ли България нещо от това? Какво количество боеприпаси годишно се внася и произвежда у нас?
- Тази информация може да даде някой член на Междуведомствената комисия по контрола на търговията с външнотърговските сделки с оръжия и стоки с двойна употреба, която се намира в Министерството на икономиката и председател на тази комисия е министър Лукарски. Аз нямам достъп до тази информация.
- Нормално ли беше държавата да се откаже от утилизацията на боеприпаси и тя да отиде единствено в частни ръце? Защо чак сега Министерството на отбраната и правителството решиха да търсят пари за нова линия за утилизация на снаряди и мини?
- Това решение на правителството е популистко и цели да заблуди обществото. Няма никаква разлика дали утилизацията се провежда от търговско дружество със 100% капитал, собственост на държавата, или от търговско дружество с частен капитал. Въпросът е дали се спазват мерките за безопасност и технологията.
- В колко завода у нас се извършва утилизация на мини и боеприпаси, какъв е техният вид, произход и количество?
- Не мога да кажа, има междуведомствена комисия. По мое време започна утилизация в МО след взривовете в Челопечене. Доколкото си спомням, тогава правителството отпусна около 30 млн. лв. Беше създадена наредба за утилизация, беше дадено определение какво е утилизация, беше създаден и ред как да се извършва с необходимите нормативни документи. Беше обявен търг, спечелиха го три фирми, които започнаха този процес на утилизация за около 20 млн. лв. Сега се твърди, че излишните боеприпаси в армията били 15 000 броя. Аз твърдя, че са десетки хиляди. По мое време бяха 85 000. Кога ги унищожиха, при положение че не е извършвана утилизация?
- Знаете ли за подобни инциденти в други европейски държави и по какъв начин се контролира утилизацията на боеприпаси там?
- Утилизация и работа с взривни материали се извършва във всички държави и по всяко време. Това, че при нас най-често се случват взривове, значи, че е най-нисък контролът и не се спазват всички изисквания. В случая с Петолъчката, вместо да бъдат взривявани боеприпасите, те са разглобявани. Затова имаше и взривове. Трудно е след това да се установи коя е причината за избухването, тъй като след него на мястото няма нищо. Специално за последния взрив в Иганово зам.-министър Любен Петров отправи директни обвинения към прокуратурата, тъй като само те са влизали и са извършвали следствени действия. Директни обвинения имаше към МВР, които охраняват периметъра, и към министър-председателя, тъй като ДАНС следи тези процеси и контраразузнавателната дейност.
- А на практика има ли проблем в действието на тези институции в Иганово?
- Ако е имало наистина саботаж, а аз казвам, че няма, ръководителите на тези три институции трябва да си подадат оставката. Винаги има начин да се стигне до виновните. А както казваме ние в армията – ако няма виновен, виновен е деснофланговият. Винаги има някой, който носи отговорност – ръководителят на предприятието, този, който следи за контрола, и т.н.
- Срещу вас се водиха няколко наказателни дела, които завършиха с оправдателни присъди на всички инстанции. Ще търсите ли правата си в Страсбург?
- Истината никога няма да излезе наяве, защото винаги в такива случаи се получава така, че се измества фокусът на вниманието на обществото. Аз съм сигурен, че ако тази истина излезе, това ще стане след години. Дело в Страсбург е заведено още през 2010 г. То е за начина на арест и навярно държавата ще бъде осъдена за незаконно задържане. Искам прокурорите да носят персонална, лична отговорност, а не държавата да плаща. В случая Роман Василев трябва да носи отговорност и ако съдът в Страсбург се произнесе в този смисъл, той трябва да ми плати сумата, присъдена за начина на арест.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване