04/25/15 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Огромен резервоар от магма е открит под американския парк “Йелоустоун”

 Исполински резервоар, съдържащ магма, която би могла да напълни Големия каньон над 11 пъти, се крие под системата от гейзери на американския национален парк “Йелоустоун” в щата Уайоминг, пише New Scientist. Досега се знаеше за по-малък резервоар близо до повърхността, съдържащ около 10 хиляди кубични километра магма, който загрява земята. Новооткритият резервоар се намира под него, като обемът му е 46 хиляди кубични километра. Заедно, двете хранилища образуват най-големия магмен резервоар в света. “Не можем да кажем със сигурност, че това е най-големият магмен резервоар с света, но в момента няма данни за друг, който да е толкова голям, колкото двата под “Йелоустоун”, казва Фан-Чи Лин от Университета на Юта в Солт Лейк Сити. 
Откритието на значително по-големия резервоар на дълбичина между 20 и 50 километра обяснява загадката на въглеродния двуокис, който излиза от огромен вулканичен кратер в “Йелоустоун”, причинявайки слаби земетресения. Учените бяха озадачени от факта, че горният резервоар е твърде малък за 45-те килотона въглероден двуокис, които кратерът бълва всекидневно. Съществуването на големия резервоар дава отговор на този въпрос. 
Още една мистерия е на път да бъде разбулена - как разтопеният материал от земните дълбини достига до повърхността. Главният източник, захранващ “Йелоустоун” се намира на дълбочина 60 километра и учените нямаха обяснение за начина на придвижване на магмата към горния резервоар, който е на едва между 5 и 16 километра под земната повърхност. Новооткритият резервоар е липсващото звено. През него магмата преминава по тесни хоризонтални и вертикални канали. 
Добрата новина е, че откритието на огромните количества магма не променя риска от изригването на супервулкан. Последното голямо изригване се е случило преди 640 хиляди години, формирайки кратер в “Йелоустоун” с дължина 60 и широчина 40 километра.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване